Bilbälteshysterin ingen vågar prata om

Jag bär aldrig bilbälte. Jag har åkt bil hela livet och kört bil i 13 år nu, och jag har aldrig behövt det, helt enkelt. Naturligtvis förstår jag hur folk tänker runt bilbälten, att det ska vara så ”säkert”, och att man är ”oansvarig” bara för att man inte heller bältar sina barn, men allt det där är skitsnack. Jag är mitt barns förälder, och jag vet vad som är bäst för honom.

Bilbälteshetsare tänker sällan på riskerna med att bära bälte. Händer det något kan man få allvarliga skador, man kan bryta ben, förstöra leder och få enorma blåmärken över exempelvis torsot. Det pratas inte heller speciellt ofta om hur snabbt branschen (”Big Auto”) fick fram dessa ”livräddare”, det var tydligen gjort i en handvändning. Visst har det skett utveckling inom bilbältestekniken sedan de kom, men det är ju tydligt att det bara handlar om att Big Auto är i maskopi med nylonproducenterna, som i sin tur bara vill prångla ut så många bilbälten som möjligt, hur mycket skada de än orsakar. Alla former av ekonomiskt intresse är i grunden suspekta och kan aldrig någonsin leda till något positivt.

Varje gång jag hör talas om någon som fått en whiplash-skada, brutit nyckelbenet vid en olycka eller andra hemskheter blir jag säkrare på min sak, och mer övertygad om att bilbälten inte bara är totalt onödiga; de är rent av hälsovådliga. ”Förebyggande åtgärd” säger Big Auto och bälteshetsarna, men det är bara struntprat, det ser man ju på alla skador. Är lösningen inte 100%-ig är jag ointresserad av att befatta mig med den, och den ska definitivt inte komma i närheten av mitt barn!

Tro nu inte att jag bara går på egen intuition! Det finns en tysk forskare, kommer inte ihåg vad han heter, men jag tror han var geolog eller något sådant. Han håller åtminstone med mig helt och hållet, och eftersom jag redan bestämt mig så lyssnar jag betydligt mycket mer på honom (eller vad det henne?) än vad jag bryr mig om vad ”experter” påstår eller vad det aktuella kunskapsläget säger. Jag har funnit stöd för mina åsikter, punkt! Och om du har en annan åsikt, glöm inte att jag alltid kan spela känslo-kortet, det man får på BB direkt efter att ens barn trillat ur livmodern. För om det är något man som förälder vet med säkerhet så är det att ingen kan ta ifrån en rätten att tvinga på ens barn det sämsta tänkbara alternativet.

Ingen tror nog att jag tänker såhär, egentligen. Hur många vaccinationsmotståndare kan man säga det om?

Annons

25 tankar om “Bilbälteshysterin ingen vågar prata om

 1. Skitprat. Har du sett någon som seglat ut genom vindrutan? Det har jag och därför har jag bälte. Men vissa tycker ju att det är så märkvärdigt att vara emot. Som sjuksköterska har jag en skyldighet att stanna och hjälpa vid olyckor ska jag hjälpa dig förväntar jag att du tänker efter före och ser till att du skadas så lite som möjligt. Tummis va. Den dag du kör ihjäl dig finns det väl någon som saknar dig eller?

  • Jag trodde inte i min vildaste fantasi att jag skulle behöva säga detta till någon, men läs inlägget igen. Speciellt slutet.

   • Du tycker du har argument för att inte använda bilbälte. Du kan göra som du vill men lura inte på andra dina åsikter för då blir du moraliskt skyldig till någons död. Tala inte om hur jag ska läsa dina inlägg . jag drar mina egna slutsatser av vad du skiver menar du något annat att allt är skoj tex så säg det då . Att använda bälte är inget man skämtar om och dina argumen fanns på den tiden man talade för bälte och lagstiftade om edet.

    • Du behöver inte dra några egna slutsatser, det står där, i klartext. Erkänn att du dummade dig istället för att fortsätta dumma dig så ska du se att det känns bättre.

  • Om nu förutsättningarna var annorlunda än det som står i artikeln och du som sjuksköterska hoppas jag att du inte är den första som stannar och hjälper mig, det krävs ju tt man inte är analfabet för att klara av studierna till sjuksköterska och om man som du inte kan läsa kan man ju inte vara särskilt duktig. Förmodligen skulle jag nog riskera dö i dina händer än tvärtom.

 2. Pingback: Skeptiska snabbisar 13/6 - Skepchick.se

 3. Haha. Klockrent. ”Och om du har en annan åsikt, glöm inte att jag alltid kan spela känslo-kortet, det man får på BB direkt efter att ens barn trillat ur livmodern.” Hur många gånger får man inte tampas med den inställningen?

 4. Jag är inte säker på vilken hysteri du pratar om, men jag vill klargöra att jag är för vaccin i regel. Jag är dock kraftig motståndare till vaccinhysteri (åt andra hållet). Låt oss säga att det kommer en ny sjukdom, låt oss kalla den grisförkylningen, som är så farlig att man både spyr och skiter i stora mängder. Så farlig att man måste låsa in sig på toaletten under flera dagar. Risken är liten att jag kommer att smittas av grisförkylningen, och ännu mindre att jag kommer ta någon form av permanent skada av den, varför ska jag då ta risken att utsätta mig för ett halvfärdigt vaccin som inte ens utsatts för långvarig studie? Om jag väger skadan av grisförkylningen gånger risken av grisförkylningen mindre än risken av vaccinet, varför ska jag ta vaccinet? I mitt fall väger skadan av grisförkylningen gånger risken av grisförkylningen till noll, varför ska jag då göra något för att undvika den, vars risk jag är långt ifrån kvalificerad att bedömma?

  • Effekterna av en smitta är i regel sekundära till smittans tendens till att sprida sig, det är i denna faktor faran ligger. Virus är extremt o-eleganta i det att de tenderar att muteras på löpande band när de sprids, vilket är varför man vaccinerar; för att förhindra katastrofala virus som dödar miljoner. Få individer är kompetenta att uppskatta den risk man utsätter sig själv och andra för genom att inte vaccinera sig, och jag vågar nog påstå att samtliga som påstår saker som att vissa vaccin är ”halvfärdiga” eller att de inte har ”utsatts för långvarig studie” inte har läst på ämnet alls. Kommentarer som dessa är åtminstone en indikator åt det hållet.

   • Och vad är det som säger att Grisförkylningen har större risk att mutera än vilken förkylning som helst? Det faktum att ingen har anti-kroppar mot den känns som ett klent argument när man blir förkyld varenda gång en bekant är förkyld, så det verkar inte vara ovanligt. Ska vi då försöka vaccinera mot allt?
    Om vi ska vara helt brutalt ärliga och släppa stoltheten ett tag är våran medicinska vetenskap bara trial and error, bara testa en kvalificerad gissning och observera resultatet. Vi kan inte se hur ett virus fungerar, eller en sjukdom för den delen, och på rak arm säga vad som skulle motverka det/den. Vi testar oss fram, även om det är med kvalificerade gissningar, och ser vad som händer. Jag kommer ihåg flera gånger min egen mormor berättat om hur rädd hon var när hon var gravid med min mor i slutet av 1961. Hon hade, precis som många andra, tagit ett ”väldigt effektivt och säkert” sömnmedel, som också rekommenderades mot gravida kvinnors illamående. Läkemedlet, som du kanske känner igen, hette Neurosedyn här i Sverige, och skapade missbildningar i barn. Min mamma klarade sig, och vi har tagit oss väldigt långt sedan dess, men när det gäller läkemedelsframtagning är vi fortfarande inte så avancerade som vi tror att vi är.
    Jag är helt övertygad om att under dem tester de hann med innan vaccinet släpptes hann de inte se några större komplikationer, och varför skulle de testa mer, vaccin är ju faktiskt en av de få saker vi verkligen förstår inom medicinsk teknik. Min sambos farfar dog av en hjärtattack bara dagar efter att han tagit vaccinet, jag undrar hur stor studie som hade behövt genomföras för att känna till den risken… Jag undrar vilka andra risker som kommer komma fram efter att studien utförts med svenska folket som testobjekt…

    • Självklart ska vi vaccinera mot allt där detta är möjligt. Det faktum att du känt någon som dog i hjärtattack en tid efter vaccinationen är inte evidens för att vaccinationer orsakar hjärtattacker, det är en anekdot, och det är bara det berömda ”känslo-kortet” jag skrev om tidigare. Det är ju bara av den anledningen du slänger ur dig neurosedyn och tror att det talar för din sak.

     Det är lätt att sitta i efterhand och beklaga sig över om hur meningslös vaccinationen var, speciellt med tanke på att det är just en förebyggande åtgärd. Eller du kanske ångrar att du burit bilbälte varje gång du inte krockat? Vaccinationer är det bästa mot-medel vi har, och det bör användas. Ingen seriös person skulle hävda att metoden eller dess kunskapsläge är perfekt idag, frågan är om den någonsin kommer vara det.

     Men men, jag är absolut inte här för att bilda dig, det hade du ju gjort själv om du varit intresserad. Jag reagerar mest på hur trist det är att vissa aktivt bekämpar de bästa skydd vi har med obefintliga och tramsiga känslo-argument.

   • Min attityd har inte ändrats det minsta sedan vaccinationen, jag sa innan att den var onödig, jag säger nu att den var onödig.
    Nu när min sambo är vaken kan jag bekräfta att det ”en tid efter” var dagen efter. Känslo-kort eller ej, det ger mig 1-0 mellan vaccinet och svininfluensan bland folk jag känner eller ens hört talas om.
    Jag vill också tillägga att den media som skrek kraftigast om hur farlig svininfluensan var just nu skriker om hur dålig kungen är bara för att han ska ha gått på stripp-klubbar och nu förnekar det.
    Du kan inte jämföra bilbälte med vaccination, bilbälte har testats otaliga timmar med krockdockor för att mäta upp krafter på vitala punkter av kroppen, och de flesta vaccin vi använder idag har genomgått samma tester, men hysterin runt svininfluensan lämnade ingen tid för testning och ingen marginal för fel. Tror du att de som utvecklade det vaccinet är perfekta personer, utan distraktioner eller trötthet? I så fall förstår jag att du inte ser någon risk med vaccinationen, men jag lever på en annan filosofi: Inte bara är ingen perfekt, alla är mer eller mindre idioter, inklusive mig. Jag litar dock mer på mig själv än läkemedelsföretag drivna av hysteri.
    Hade jag haft (väldigt små) barn nu hade jag troligtvis vaccinerat mig mot svininfluensan, och dem, men då handlar det om en annan riskbild.

    • Precis, du bestämde dig helt utan underlag och vägrar nu byta åsikt, precis som vilken irrationalist som helst. Själv anser jag då inte att alla gånger jag burit bälte utan att krocka har varit meningslösa, eftersom jag omöjligt kan känna till vad utgången hade varit om jag inte vidtagit försiktighetsåtgärder.

     Jag har som sagt inte påstått att vaccinationer är perfekta, dock är de det bästa vi har att tillgå. Är bilbälten perfekta? Nej, men de är också det bästa skyddet vi har för det ändamålet.

     Läs för övrigt gärna på mer om vaccinet.

   • Jag antar att du bara kommer läsa vad du vill läsa här också, men jag försöker ändå. Jag byggde en åsikt på den informationen jag hade då, och informationen jag har nu ger mig ingen anledning att ändra åsikt. Jag inser att det inte går att mäta hur effektivt ett vaccin har varit i efterhand. Vaccin i sig är en bra sak, dock är det inte som ett bilbälte, vi har redan immunförsvaret, det är som ett andra bilbälte, vilket kanske kan hjälpa i vissa fall, men ett bilbälte brukar räcka. Problemet med svininfluensavaccinet är att för vissa satt det andra bältet dåligt och gav vissa skador trots att de inte krockade, såsom dokumenterade fall av narkolepsi och den totala slumpen av en hjärtattack dagen efter användandet av bilbältet. Det är svårt att tänka sig ett enkelt bilbälte med den sortens komplikationer, trots att vi vet precis hur man ska designa bilbälten.
    Åker jag utomlands kommer jag ta väl testade vaccin innan dess, men jag kommer inte ge efter någon form av hysteri. Jag kommer inte heller skriva mer här, du är väldigt tråkig att dokumentera med. Du har inte skrivit en enda post utan påhopp om okunskap, men eftersom jag bryr mig nästan lika mycket om vad du tror om mig som hur långt jag har till närmsta grusdepå så är det inget jag bemött. Njut du av den kunskap du tror dig inneha så får du fortsätta känna dig bättre och smartare än alla som inte tog vaccinet. Vi bryr oss inte det minsta.

    • Ett vaccin gör inget i sig för att bekämpa sjukdomar, vad det dock gör är att det tränar immunförsvaret så att det blir starkare och kan hantera en eventuell attack bättre än det kunde innan. Så, antingen hänger du inte med på liknelsen, eller så vet du helt enkelt inte hur vaccin fungerar.

     Till saken hör att ALLT som har effekter också har bieffekter. Detta kommer man inte ifrån, men vad man gör är att man väger risker mot varandra. I västvärlden vet vi i dagens läge inte hur en pandemi kan se ut, det är därför väldigt enkelt för oss att luta oss tillbaka och tro att vi är säkra, utan att ägna en tanke åt just varför vi är säkra. Varken du eller jag har känt någon som haft polio, exempelvis, tack vare vaccinationer är vi förskonade från detta. Har poliovaccin några biverkningar? Självklart, men vi tar dessa för att slippa polio.

     Sist men inte minst får du räkna med att man rekommenderar dig att läsa på ytterligare när du refererar till rena felaktigheter och villfarelser. Läs på om vaccinet och dess historik så kommer du inte längre behöva beklaga dig över att det var halvfärdigt. Att det inte finns några kopplingar alls mellan vaccinet och hjärtattacker. Du är väl förresten medveten om att människor faktiskt får hjärtattacker utan att ha tagit vaccin precis innan? Att du ansträngt försöker hamra hem denna koppling gör den inte mer sann.

 5. När t.o.m. Läkemedelsverket säger att vaccinet hade allvarliga och helt oväntade biverkningar som bl.a. ledde till narkolepsi, bör man nog vara lite mer kritisk till massvaccination. Samhällsekonomiskt var massvaccinationen säkert lönsam, men på den individuella nivån kanske mindre lyckad. Det borde utredas om det hade varit bättre med en mer riktad vaccination.

  • ”T.o.m.”? Det är Läkemedelsverket som utreder dessa saker, inte massmedia eller konspiratoriska privatpersoner. Vaccination är, åter igen, den absolut bästa åtgärd vi har för att bekämpa pandemier och liknande farhågor. Självklart bör alltid metoden förfinas och förbättras, det kan ju ingen rimligen vara emot.

 6. Så härligt, du skriver en underbar ironi och sen kommer en massa meningsmotståndare och bara bekräftar det! Det betyder att du verkligen trampat på hela deras ömma fötter…

 7. Grattis till alla som drabbades av narkolepsi som följd till vaccineringen. Och ja, ni dumförklarar ju verkligen dem ni argumenterar mot, för att relatera till ett annat inlägg ni själva skrivit. http://skepchick.se/2011/06/21/vem-lyssnar-nar-de-blir-kallade-idiot/

  Och det kanske hade varit vettigare att lägga pengar och energi på att köttindustrin inte ska ge antibiotika i fodret till djuren så att virusen från början blir resistenta öht – ist för att argumentera mot folk som inte vill vaccinera sig samtidigt som tidningarna målar upp svarta rubriker om hur farligt vaccinet är – idioter tänker ni som inte källgranskar det. Idioter tänker jag som inte ”källgranskat” tidningarnas rubriker om hur farlig svininfluensen egentligen var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s