Stavros Louca är en obildad superpedagog

Om du följer TV-programmet ”Klass 9A” i SVT så är du garanterat bekant med namnet Stavros Louca. Jag följer inte programmet, men jag har förstått det som att det handlar om en grupp ”superpedagoger” som hjälper niondeklassare att klara de slutprov som krävs inför gymnasiet. Varför uppmärksammar jag då Stavros, när jag själv inte tittar på programmet? Jo, han har nämligen talat om för Sydsvenskan att han inte tror på evolutionsteori. Och han är lärare i NO-ämnen…

Stavros fick följande fråga: ”Vilken är vår tids största bluff?”. I sig en ganska märklig fråga tycker jag, den känns i sig ledande, men detta är vad Stavros svarade:

Jag skulle vilja säga att det är evolutionsteorin, det finns alldeles för många lakuner i den för att jag skall kunna övertygas om att människan kommer från aporna. Jag tror på skapelsen. Men det betyder inte att jag är kreationist och tror att världen skapades för några tusen år sedan.

Först och främst ska vi komma ihåg vem Stavros Louca är. Om han var en pizzabagare, civilekonom på Skatteverket eller drev en firma som tillverkar reningspumpar så skulle jag inte ha några åsikter om vilka inbillningar han sitter och muttrar vid middagsbordet på kvällarna, när bara hans stackars familj måste lyssna. Men Stavros är en högt ansedd pedagog, som LÄR UT naturvetenskap till barn som verkligen behöver denna utbildning. Och han tror att Gud pekade och *poff* så fanns människan.

Vidare så tycker jag att det är ganska lustigt att personer som är allra mest emot evolutionsteori är också dem som har minst koll på den. Utöver det som Stavros påstår ovan så brukar motståndare också slänga sig med att evolutionsteori ”bara är en teori”, och inte riktig vetenskap, och det är viktigt att reda ut dessa saker lite kort.

För det första, människan härstammar inte från aporna. Många tror att så är fallet, men är man minsta lilla påläst om ämnet mer i detalj lär man sig fort att människan härstammar lika lite från apor som bulldogen härstammar från hunden. Vi ÄR alltså apor. Vi tillhör grupperingen ”människoapor”, precis som gorillan, gibbon-apan och orangutanger. Grattis, nu kan du mer om evolutionsteori än Stavros Louca.

För det andra så är evolutionsteori en teori i allra högsta grad, men en vetenskaplig sådan. Alla områden inom vetenskapen är just teorier, precis som gravitation, kemi osv. Man kommer inte högre utanför mattematikens värld, utan vad man avser med en vetenskaplig teori är att detta är ett väl etablerat område, där man konstant fyller på med ny kunskap och information. Och evolutionsteori är en av de bäst understödda och evidensbaserade teorierna vi har i dagsläget.

Ett annat begrepp som Stavros verkar ha lite svårt med är termen ”kreationist”. Vad den termen avser är en person som tror att vi och allt annat skapats av någon högre makt, sedan finns det också ung-jords-kreationister som är lite extra tokiga i det att de påstår att Jorden är ca 6000 år gammal, men detta behöver man inte tro för att vara en gammal hederlig kreationist. Som Stavros bevisligen är.

Så, frågan är om Klass 9A klarar sig sämre eller bättre med en kreationist i klassrummet. Min känsla är att alla klasser i alla klassrum klarar sig bättre utan en kreationist i klassrummet. För är man så dåligt påläst att man blir kreationist från första början känns det komplicerat att motivera andra till att studera saker och ting på ett vettigt sätt.

Annons

6 tankar om “Stavros Louca är en obildad superpedagog

  • Tror det, men jag är för dåligt insatt i JV för att uttala mig säkert. Någon annan läsare får gärna inflika med bättre information.

 1. Pingback: Saker som… | Berander's Blog

 2. Man kan ju också vända på steken och fråga sig: om nu en högt ansedd pedagog och NO-lärare inte tycker att evolutionsteorin håller – kan det då inte ligga något i kritiken? I sverige anses det som absurt att inte acceptera evolutionen, och det är just därför de flesta tror på den. Hur många har egentligen satt sig in i bevisen? Kan Stavros antas ha satt sig in i bevisen? Är evolutionsteorin lika bevisad som tex. gravitionsteorin? Osv.

  • Han har, vad jag vet, inte framfört någon kritik gentemot evolutionsteori, utöver att motsätta sig något som evolutionsteori inte påstår eller gör gällande. Då kommer man inte ifrån att han är dåligt påläst, och kan därmed inte anses ha satt sig in i frågan.

   Anledningen till att det är absurt att inte tro på evolutionsteori är att teorin har en enormt stabil grund, vilket man snabbt märker om man bryr sig om att fördjupa sig i ämnet. Vi har en god allmänbildning i Sverige, och det är samtidigt därför kritik mot evolutionsteorin är relativt ovanlig här.

   Huruvida evolutionsteori har en lika stor evidensbas som gravitatationsteori är fullständigt ointressant, då det inte talar varken för eller emot teorin som sådan. Man kan utan tvivel säga i dagsläget att vi helt enkelt vet att evolutionsteorin är korrekt, då detta styrkts gång på gång av varandra oberoende forskningsgrenar. Att påstå något annat är att förlöjliga sig själv och sin bristande kunskap, inget annat.

 3. Pingback: Stavros Louca talar ut « ImSoEvil.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s