Det blåser om bokbålet

Ingen har väl missat att den amerikanske pastorn Terry Jones för några dagar sedan planerade att idag, den 11 september, arrangera ett Koranen-bokbål. Syftet var att belysa den problematik som islam utgör i världen, bland annat, och då tyckte många kritiker att det finns bättre och säkrare sätt att framföra ett sådant budskap på.

Säkerheten är nämligen en mycket stor fråga i just detta ärende. Man befarade att tusentals människor potentiellt sätt skulle utsättas för fara om bålet genomfördes, bland annat soldater, men naturligtvis även civila. Upprörda protestanter som flockade ut på gator och torg i muslimska länder brände hemgjorda, amerikanska flaggor och ropade högt och lågt att de skulle göra sina egna kroppar till bomber, och med dessa skulle det demoniska väst straffas för sina handlingar.

Ironin i det hela blir ju ganska påtaglig, nästan till den grad att den blir obehaglig. Blir lite som att säga till någon att: ”om du kallar mig våldsam så dödar jag dig”. Terry Jones bestämde dock igår att det var helt enkelt inte värt det, och avblåste hela bålet. Han har också lovat att det inte är skjutet på framtiden, utan helt avblåst. Världen kan då andas ut, eftersom företrädare för den enormt fredliga religionen islam för den här gången förmodligen bestämt sig för att inte mörda oss urskiljningslöst. Om man har fördomar mot islam är man enligt många en ”islamofob”, och en av de absolut bästa rekryterarna till bland annat Al-Quaida. Man kan alltså inte vinna här, som tyckare får man tycka precis vad man vill, speciellt i Sverige, men tycker man att islam kanske borde lugna sig en aning är man en islamofob, och en del av problemet.

Men nej, så är det faktiskt inte. Att peka ut islam specifikt är att göra det för enkelt för sig, för det är faktiskt inte riktigt så enkelt. Det har funnits gott om tillfällen där kristendomens förespråkare har reagerat precis som islamens förespråkare reagerar idag. Problemet är inte islam, problemet är religion, och vad religion gör med vår tankeverksamhet.

Betänk det du just läst här, och det som visas på nyheterna. Är det normalt att vi inte blir bestörta och enormt förfärande över det faktum att en människa stolt vrålar att denne ska ”göra sig till en bomb”, och implicerat då också mörda andra människor på vägen till den fiktiva himmel man så suktar efter? Är det inte ganska sjukt att vi ser detta som väntat, när en småtokig pastor i Florida föreslår att bränna pappersark som råkar ha ”fel” text tryckt på sina sidor? Dessa ord, i denna ordning, gör att man går från att rycka  på axlarna till att detonera så många oskydliga som möjligt.

Religion förstör vår tankeverksamhet, och förgiftar de friheter vi i väst tenderar att ta för självklara. Problemet är inte att en person i land X får bränna en bok, problemet är att person i land Y kan stenas för att göra det. Kristendomen och kristna är absolut inte fria från ansvar, de vill ta ifrån oss vad som för oss är självklara rättigheter lika piggt som vilken imam som helst.

Summan av det hela är att vi kommer aldrig komma överens i frågan om religion, och religion kommer alltid följas av död, förstörelse och förbud. Enda botemedlet är ingen religion, i någon form. Och om det är något dessa fall styrker så är det just denna tes.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s