Aftonbladet går på klassisk bluff

För två dagar sedan publicerade Aftonbladet en artikel om en kvinna som benämns som ”den mänskliga magneten”. Att detta är en klassisk bluff känner trogna skeptiker till sedan tidigare, man kan dock fundera på vad det är som gör Aftonbladet så enormt okunniga att de publicerar något dylikt.

Vad det handlar om är helt enkelt vad som kallas för konfirmationsbias. Konfirmationsbias går ut på att om man har ett behov eller en förutfattad mening så är man betydligt mycket mer benägen att uppfatta och registrera sådant i ens omgivning som stärker denna övertygelse. Brenda Allison, som kvinnan heter, tycks ha utsatts för detta redan som barn, av föräldrarna. Föräldrarna övertygades tidigt om att deras dotter var speciell, och vilken förälder vill inte ha barn med en speciell begåvning? Man har sedan letat efter detaljer i vardagen som stärker denna övertygelse, till den grad att Brenda nu själv inbillar sig att hon är magnetisk.

Människor som övertygas om dessa saker vet inte själva att det de säger är falskt, då de helt enkelt sorterar bort sådant som pekar på att så är fallet. I regel handlar det om att människor som tror att de är magnetiska helt enkelt är lite svettigare än medelpersonen, vilket sedan resulterar i att objekt lättare fastnar på kroppen. Notera att Brenda på bilden i artikeln har kopparmynt fastsatta på sig, dessa är inte magnetiska från första början. De kunde lika gärna vara gjorda av plast.

Som sagt, dumheter är vad det är, och synd att det ska publiceras.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s