Burkans vara eller icke vara

I Frankrike tycks de styrande partierna nu vara överens om att burkan ska vara olaglig att bära på alla offentliga platser, så som ute på gator, torg och i offentliga byggnader. I Belgien är burkan olaglig redan, och detta lagförslag ligger på bordet i väldigt många europeiska länder just nu.

Sidan som talar för burkans förbud brukar göra detta genom att förklara att deras land primärt är grundat på kristna värderingar, som måste försvaras. Andra pratar om islamisering, och det faktum att islam måste stoppas till varje pris, och då är detta ett viktigt steg.

Är man mot förbudet så brukar man prata om kvinnans rätt att själv välja vad hon ska ha på sig och att det kränker hennes rättigheter som individ. Man blandar in människorättsorganisationer och pratar om religionsfrihet.

Personligen tycker jag att frågan är komplicerad, mest på grund av det faktum att jag tycker argumenten både för och mot egentligen grundade i helt fel principer. Det första antagandet man gör är att det på något sätt är att föredra att en religion sänker sina klor i landets affärer snarare än att någon annan religion gör detta. Det är dock fel, INGET religiöst inflytande är på något sätt positivt för samhället, och detta gäller såväl islam som kristendom. All religion skall bekämpas, i alla former, och då är det retoriskt oärligt att peka ut islam till fördel för kristendomen. Därmed inte sagt att det ena inte kan vara att föredra över det andra, men om det är religionens inflytande vi fokuserar på som problematiskt måste vi fokusera rätt.

Att prata om kvinnans rätt i detta sammanhang är vanskligt. Anledningen till detta är att burkans enda funktion är att underminera och förtrycka kvinnan, visst kan man påstå att det finns religiösa skäl till att dessa kvinnor bär den, men den finns inom islam endast för att förtrycka kvinnan. Även om en individ tycker att förtryck mot denne är OK, och i vissa fall kanske till och med att föredra, så kan ett samhälle i stort aldrig acceptera detta. Människor som aktivt väljer förtryck, och slåss för sin rätt att förtryckas, diskvalificerar sig samtidigt från att få sin åsikt uppmärksammad i frågan och bör effektivt omyndigförklaras inom alla spörsmål som rör området.

Jag tar alltid ställning mot religion, och detta är bara ett exempel av tusentals som visar hur religion och religiösa föreställningar ställer till det i huvudet på folk. Jag ser inga fel med att burkan förbjuds, men den får gärna förbjudas under rätt premisser.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s