Nätverket Hela Barn sysslar med skumrask

Jag vill börja med att säga att mycket av det jag skriver om här har jag frågat Nätverket Hela Barn om, och de har inte svarat mig.

Några entusiaster har startat ett nätverk som heter Hela Barn (helabarn.se). Vad detta nätverk beklagar sig över är det faktum att i Sverige är det olagligt att behandla barn under 8 års ålder samt gravida/födande kvinnor med alternativmedicin. Något som för en klart tänkande individ kan låta som väldigt sunt, eftersom skolmedicin är bevisat betydligt mycket mer effektiv och säker än just alternativa metoder. Men detta hindrar inte Hela Barn, man slåss nämligen för dessa individers ”rätt”, inget annat (säger man), samt att de är helt partipolitiskt, fackligt och religiöst fristående. Finns det fler alternativ än så? Mer om det senare.

Låt oss först titta på det mest slagkraftiga argument som Hela Barn framställer, nämligen det att den lag vi har i Sverige strider mot hela fem artiklar i Barnkonventionen, som är författad av FN. Dock talar man aldrig om vilka artiklar svensk lag strider mot, vilket i sig kan tyckas vara lite intressant. Det finns 54 artiklar i Barnkonventionen, och jag har för detta inläggs skull läst igenom hela Barnkonventionen. Faktum är då att jag inte hittat något alls som säger att alternativmedicin är något barn har rätt till på något som helst vis, eller att en sådan behandling är önskvärd. Trots detta så hittade jag två andra punkter, som jag tyckte var intressanta:

Artikel 6, punkt 2: ”Konventionsstaterna skall till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling.”
Här krävs det inte mycket tolkning i någon riktning för att inse att alternativ medicin, som alltid är antingen helt otestad eller har visat sig vara ineffektiv vid tester, inte ligger i barnens intresse.

Artikel 19, punkt 1: ”Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga lagstiftnings-, administrativa och sociala åtgärder samt åtgärder i utbildningssyfte för att skydda barnet mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, innefattande sexuella övergrepp, medan barnet är i föräldrarnas eller den ena förälderns, vårdnadshavares eller annan persons vård.”
Att ge barn obeprövade eller bevisat ineffektiva preparat istället för fungerande och beprövade motsvarigheter kan utan svårigheter tolkas som vanvård från vårdgivarens sida.

Så, vad jag fann var snarare att alternativ medicin inte har något inom vården att göra, specifikt inte när det är barn det handlar om.

Men låt oss nu titta mer på Hela Barn, och deras agenda. De nämner aldrig på sin sida vilken typ av alternativ medicin de förespråkar, så på ytan känns de mest som en allmän intresseorganisation. Följande personer sitter i nätverkets styrelse:

Ordförande: Elisabet Agar
Sekreterare: Charlotta Jaakkola
Kassör: Britta Kjellin
Ledamöter: Anna Rosenkvist, Lina Lanestrand

Vi tittar på dem en i taget:

Elisabet Agar: Elisabet driver en egen sida och har ett företag i anslutning till sin hemsida. Vad sysslar företaget med? De/Hon säljer homeopatiska preparat och behandlingar till allmänheten. Enligt hemsidan botar/lindrar homeopatiska preparat allt från ångest till infektioner, och vill man boka ett besök kostar det bara 650:- vid första besöket, och 450:- vid uppföljning. Då ingår vattnet (homeopatiska preparatet).
Charlotta Jaakkola: Charlotta jobbar med djur, har det visat sig. Hon finns även på recensionssiten Reco.se, där hon gav sig själv 5/5 i betyg, vilket förmodligen skulle väga upp den etta hon fått innan. Tur att åtminstone en person är nöjd med Charlottas tjänster. Förresten ja, hon jobbar som djur-homeopat. Hon ger alltså vatten till djur, i hopp om att de ska bli bättre av detta.
Britta Kjellin: Britta är den jurist som Hela Barn använder för att formulera skrivelser till FN. Hon driver företaget Enjoy Consulting, som dock verkar jobba pro-bono (gratis), med tanke på hur liten omsättning bolaget har.
Anna Rosenkvist: Anna är också medicinskt intresserad, och med det menar jag att hon också, chock nog, är homeopat. Hon bedriver precis som Elisabet Agar en egen hemsida, där hon säljer både preparat och behandlingar.
Lina Lanestrand: Lina jobbar på en sorts ”vårdcentral” som kallas för Naturmedicinteamet. Det är svårt att få fram mer information om vad Lina pysslar med mer specifikt än så, men bevisligen har hon direkta intressen i branschen.

Det är väl inte speciellt svårt att se att Nätverket Hela Barn knappast är en intresseorganisation som slåss för några rättigheter man efterfrågar hos barn. Tvärt om så slåss de för sin egna ekonomiska vinnings skull, det finns självklart enorma pengar i homeopatika. Anledningen till detta är att preparaten består av bara vatten, kräver ingen forskning som ska skrivas av på årtionden och det krävs därmed heller inga utdragna studier av preparatens effekt.

Det man måste vara på det klara med är att det är såhär dessa ”branscher” fungerar. Har man mage att sälja vatten till en människa med ångest i hopp om att detta ska bota, vart drar man då sin privata gräns för vad samvetet klarar av? Om man ljuger en änka rakt upp i ansiktet och talar om diverse saker om hennes bortgångne man, och sedan tar betalt för detta, hur skiljer sig dessa saker egentligen på den moraliska kompassen?

Men människor som jobbar med lögner och bedrägeri är inte mottagliga för vad de själva sysslar med, det skulle bli alldeles för jobbigt för dem att inse vad de sysslar med, så det blockeras. Till slut måste man i princip vara helt död inombords, och det är tragiskt på alla tänkbara sätt. Men det är inte synd om dem, det är dock synd om deras offer.

Vad kan man göra? Man kan ta ställning. Gå med i gruppen för Svenska 1023 på Facebook, ditt blotta medlemskap visar att du tagit ställning, mer än så behöver du inte göra.

Annons

7 tankar om “Nätverket Hela Barn sysslar med skumrask

 1. Hej!
  Jag vill balansera din text lite grann med att lägga en länk som handlar om skolmedicin..
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4810136

  Utdrag ur texten..”Jessica Fryckstedt arbetar på akutmottagningen vid Karolinska sjukhuset i Solna.

  Hon har i sin forskning följt upp sammanlagt tusen patienter som blev inlagda här, och fann att i mer än en tredjedel av fallen, var det läkemedel som orsakat inläggningen.”

  Dvs det du skriver ovan ”eftersom skolmedicin är bevisat betydligt mycket mer effektiv och säker än just alternativa metoder.” kanske inte riktigt stämmer..

  Jag anser att alla har rätt till åsiktsfrihet osv och ÄVEN till valfrihet gällande behandling av sina barn. Låt föräldrar bli informerade/informera sig själva om hur de olika medicinerna verkar och ev. biverkningar, och sen får de ta beslut.
  Att bli tillräkligt informerad för att ta beslut om behandling för sina barn (och sig själv) kräver inte så otroligt mycket ansträngning, och det borde ligga i varje förälders intresse att veta vad man stoppar i barnen och inte bara göra det för att läkaren ELLER homeopaten säger det..

  Mvh Ann-Sophie Granholm

  • Huruvida en metod är effektiv och säker hänger naturligtvis på hur den verkar och vilken effekten blir. Utan skolmedicin skulle i princip ingen du känner som är över 40 vara vid livet idag, och av samtliga du känner så skulle en betydande del aldrig ha nått tonåren. Faktum är att ungefär hälften av alla förstagångsmödrar du känner skulle ha avlidit vid födseln. Inga alternativa metoder har lyft dessa siffror till dagens nivåer, och det beror helt enkelt på att det är bluff och båg det handlar om.

   Att då erbjuda föräldrar dessa alternativ det är att leka med barnens liv, som då ska rättfärdigas av föräldrarnas påhittade rättighet att skada sina barn. En åsikt om huruvida något faktiskt fungerar eller ej är värdelös, då det måste finnas data att tillgå. Ingen förälder i världen kan informeras till den grad att homeopatiska preparat plötsligt börjar fungera, så frågan är vart man ska dra gränsen. Ska man också erbjuda sjuka barn schamanism? Bönestunder? Nej, naturligtvis inte, för det enda som ska finnas på bordet är det som fungerar.

   Därmed absolut inte sagt att skolmedicinen är perfekt, det är den absolut inte, den är extremt komplicerad och det finns enorma mängder jobb kvar att göra för att öka säkerhet och effekt. Jag ser det dock inte som att det i fallen du nämner handlar om att patienterna läggs in pga skolmedicin, jag ser det som att det är skolmedicin som möjliggjort att de ens kan läggas in från första början, snarare än att de sedan länge är nedgrävda i marken.

   • Har inte sett ditt svar förrän nu… Tråkig människosyn som lyser igenom i ditt svar, INGEN kan förstå sig på det oerhört komplicerade som är skolmedicin och utan den hade HÄLFTEN av landets bebisar dött vid födseln!!! Ja, du skriver så rakt ut i din text, vilket visar att du har absolut ingen som helst grund för dina påståenden. Inte ens i de sämsta av länder (hälsomässigt sett) dör varannan förstagångsföderskas barn.

    Skaffa dig åtminstone lite information innan du uttalar dig i sakfrågor.

    • Jaha, det är tråkig människosyn att slåss för barns hälsa och vara mot föräldrars ”rätt” att skada sina barn? Märkligt, tycker jag.

     Men ja, evidensbaserad medicin (EBM, ”skolmedicin”) inkluderar inte bara preparat, utan även ingrepp. Ett ganska vanligt sådant är kejsarsnitt, som fram till slutet på 1800-talet ALLTID tog livet av modern. De länder som har sämsta medicinska hälsan idag ligger enormt mycket före hur de bästa länderna låg till för bara 150 år sedan inom kunskap och patientsäkerhet. Ett 10-årigt barn kan mer om medicin än vad de mest lärda inom området kunde för 200 år sedan. Så att tro att gamla metoder har något att erbjuda ett modernt samhälle är inte bara dumt, det är farligt.

     • Då antar jag att du tycker att t.ex. Tyskland är ett medicinskt u-land eftersom deras erfarenhet och forskning tillåter att homeopati och allopati går hand i hand, även på sjukhusen?

      • Nej, de tillämpar även fungerande medicin, mycket framgångsrikt bör tilläggas. Detta är förutsättningen för att man ens ska kunna välja in lurendrejeri, då man alltid kan falla tillbaka på den fungerande behandlingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s