Världens mest omfattande gisslandrama

Tänk dig att jag, din allsmäktige mentor och ledare, hade möjligheten att göra slut på allt vad svält heter. Tänk dig sedan att jag i nästa steg hade de resurser som krävdes för att ändra världens energipolitik, och tvinga fram mer effektiva och säkrare alternativ. Ponera efter detta att jag också har makten att se till så att ny medicinsk forskning drivs fram, så att förlamande sjukdomar som alzheimers, parkinsons och ryggmärgsskador skulle kunna botas inom vår livstid.

Låter det för bra för att vara sant? Kanske. Men tänk dig att jag kan göra allt detta, och sedan väljer att INTE göra det. Vad skulle du anse om mig, min karaktär och min moral? Finns det några som helst anledningar jag skulle kunna uppge för att beröva mänskligheten från detta, finns det något jag skulle kunna ge som skäl som gjorde att du nickade instämmande och höll med om att mitt/mina skäl trumpar allt ovanstående? Tveksamt.

Nu skulle det kunna vara så att du tänker så att jag tänker spela på vinkeln att en eventuell gud skulle kunna göra allt detta, men eftersom ingen gud tycks existera så ter det sig en aning absurt. Faktum är att det finns en organisation i världen som inte bara skulle kunna göra allt det jag räknat upp och mycket mer, det förefaller sig även så att deras motto är att de ska hjälpa, och att de sysslar med välgörenhet. Organisationens namn? Katolska kyrkan.

Katolska kyrkan, med Vatikanen i spetsen, bedrivs som en privat organisation, vilket gör att dess finanser osv dessvärre inte är öppna för allmänheten, men insatta bedömare uppskattar att bara Vatikanen, vid varje givet tillfälle, har som minst en miljard dollar, i rena monetära resurser, att röra sig med. Vatikanen, som inte omnämns i Bibel, vilket naturligtvis även gäller Påven och liknande företrädare. Ponera nu att Vatikanen skulle sälja av alla sina resurser och montera ner kyrkan till den nivå som förespråkas i Nya Testamentet, man behöver inte vara troende, eller ens icke-troende, för att anse att en sådan struktur skulle vara den rimliga. Kyrkan har så enorma resurser att de pengar man skulle frigöra blir så tilltagna att det är omöjligt att ens spekulera i.

Det vore även rätt ur en annan, högst relevant synpunkt, och det är det faktum att de resurser som kyrkorna har i regel är stulna från befolkningen från första början. Svenska kyrkan är Sveriges största mark-ägare, och visst har detta ägande gått ner under de senaste årtiondena, men hur har man egentligen kommit över denna mark? Lovar att de inte har en massa köpekontrakt liggandes från 1200-talet i ett valv någonstans, det var snarare folk som utpekades som kättare för att sedan brännas när de blev för rika, så att kyrkan kunde glida in och ta över deras resurser.

Men, åter till Katolska kyrkan. Varför gör man då inte såhär? Jo, kyrkans roll är att erbjuda hjälp, fast tillräckligt mycket hjälp. Tänk dig en by i centrala Afrika, där invånarna saknar i princip alla tänkbara medel för att överleva. Katolska kyrkan är där och hjälper till, men de kan naturligtvis inte rädda precis alla, så att lokalbefolkningen ska inse att de lever på håret. Kyrkan har som sagt pengarna, absolut, men om man löser byns problem i ett svep så kommer byn inte längre behöva kyrkans närvaro, vilket i sin tur skapar problem för kyrkan.

Så, vad kan man tycka om en organisation som potentiellt sett skulle kunna uträtta enormt mycket, men väljer att hålla hela den behövande delen av befolkningen som gisslan för att främja sin egen agenda?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s