Ett öppet brev till Skåne

Hej Skåne.

Vi tycker det är dags att vi tar ett litet snack, det har ju som bekant hänt saker på senare tid, och det känns som att vi har lite saker att prata ut om. Hur är det med dig förresten, mår du bra och sådär? Livet ”rullar på”, som man brukar säga? Låt oss hoppas att så är fallet.

Hur som haver, när vi ser dig i media och när jag ser dig yttra dig i de flesta frågor egentligen börjar man ju fundera lite på hur det står till egentligen. Det känns som att du är lite frustrerad, är det så? Är du arg på något, har du saker du behöver få utlopp för? Vi tänker närmast på den senaste incidenten i Vellinge, där kommunalråd precis som övriga medborgare slogs med näbbar och klor bara för att utsatta invandrarbarn inte skulle få mellanlanda och få en fristad i deras kommun. Var det verkligen nödvändigt att ljuga och förvränga bara för att få slippa personer med en annan hudfärg? Hade de reagerat likadant om det var utsatta svenska barn det handlade om? Tveksamt.

Ska vi tala klarspråk så är det faktiskt så att vi har varit väldigt toleranta mot dig, Skåne. Vi kan köpa att du pratar obegripligt, låter enormt otrevlig på telefon och att du har mindervärdighetskomplex, det är inte alls ovanligt för småsyskon, men vi börjar känna att det liksom räcker nu. Vi vet, du måste agera ut lite, visa vart du står, men det börjar bli svårt att acceptera hur du beter dig. Fallet i Vellinge är nog så anmärkningsvärt, men för de flesta av oss rann bägaren över när smygfilmningen av skånska poliser kom ut i media, du vet, när de satt och kallade mörkhyade för ”apajävlar”. Det känns lite som att du tappat allt känsla för takt, Skåne, och du måste ta tillbaka denna.

Skåne ska ju vara porten mot kontinenten, men du fyller inte den funktionen vidare väl. Faktum är att vi skäms för dig. Ska det vara så? Sverige är ett jättelitet land, vi behöver kunna jobba tillsammans med andra människor, och inte bara ljushyade. Kan du nämna ett endaste stort, svenskt företag som bara verkar inom rikets gränser? Tänkte väl det. Vi behöver resten av världen MER än den behöver oss, och det är nog dags att du hoppar ombord på bussen och börjar dra din del av lasset.

Vi förstår att det är heder inblandat, du vill ha en egen identitet osv, men är det verkligen denna identitet du vill ha? Vill du vara den där släktingen alla vet kommer börja bete sig opassande på festen mot småtimmarna, du vet den där morbrorn som alla undviker efter 22:00? Eller vill du vara den som faktiskt folk lyssnar på och bryr sig om, för ärligt talat, Skåne, idag kan nog en ganska stor del av resten av oss bryta loss dig och knuffa ut dig till havs.

Fundera på saken åtminstone, vi räknar inte med några underverk, men hoppas kan vi ju få göra.

Mvh,
Resten av Sverige

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s