Dunning-Kruger-effekten

Oddsen är ganska goda för att du aldrig hört talas om Dunning och Kruger. Detta är dock två vetenskapsmän som lärt oss en hel del om mänskligt beteende och hur vi fungerar på en relativt basal nivå. Deras område är vad som kan kallas för bättre-än-snittet-effekten, och detta är en typ av kognitiv bias. Låter det krångligt? Låt mig förklara.

Kognitiv bias är något vi alla har, och vad detta går ut på är att vi registrerar och minns sådant vi tycker om primärt. Saker som inte faller in under våra förutfattade meningar eller uppfattningar är vi mindre benägna att registrera och minnas än saker som gör det. Detta är extra vanligt förekommande bland personer som tillskriver sig själva speciella trossystem, alltså som exempelvis personer med religiösa övertygelser, folk som tror att Jorden är platt eller individer som tror att ljus som studsar på andra planeter påverkar vår personlighet (astrologi). Om man selektivt väljer ut det som passar kan man få i princip vad som helst att passa.

Vad Dunning och Kruger forskat i är dock den effekt som numera kallas för bara Dunning-Kruger, nedkortat. Ska man förklara detta lite kortfattat så vet alla som varit med i en debatt hur detta fungerar. Vissa människor fungerar helt enkelt så att även om säg tio argument framställs och du skjuter ner samtliga argument så kan dessa personer fortfarande känna att deras position är lika stark efter debatten som den var före. Dunning-Kruger såg ett samband i att en person som är dålig på att framföra ett argument också är lika dålig på att uppfatta att andra kommer med bra argument, det finns alltså ett tydligt samband i kompetens mellan att genomföra det egna jobbet och att utvärdera andras jobb. Det låter väl ganska rimligt?

Dunning-Kruger gjorde en stor studie inom området, som bekräftade tesen. Alltså, personer som brister i kompetens inom ett område har mycket svårt för att bedöma andras kompetens inom samma område. Vad som också följer detta är att eftersom inkompetenta personer saknar egenskaperna för att bedöma sig själva och andra så gör de i regel mycket överdrivna bedömningar, som saknar verklighetsförankring. De kan med enkelhet övertyga sig själva om sin egen kompetens, och gradera denna som mycket hög, när den i själva verket är mycket låg. På grund av detta så kan heller inte personen egentligen utvecklas speciellt mycket, då den oftast inte är mottaglig för någon utveckling, eftersom man inte ser behovet, samt att kognitiv bias förhindrar egentlig utveckling och framsteg.

Här kan vi dra mycket tydliga paralleller till praktiska exempel. Tänk dig att du debatterar med en person som tror att tarot-kort är en exakt vetenskap, som det faktiskt finns folk som tror. Oavsett om du förklarar att alla tester man gjort pekar rakt på att dessa kort inte fungerar, de är gissningar och det handlar om gammal hederlig cold-reading. Faktum är ju då att den personen du debatterar med då med god säkerhet är oförmögen att uppfatta det du säger som goda argument mot tarot-kortens exakthet, då det faller sig självklart att om de förstod dina resonemang så skulle de inte slåss för tarot-kortens förträfflighet från första början. Kompetensen saknas, helt enkelt.

Likväl kan man rubricera förmågan att tänka kritiskt som kompetens-relaterat, och buntar man ihop det på detta sätt så blir det enormt tydligt. Alla anser sig tänka kritiskt och vara kritiskt lagda, du hittar ingen, oavsett vilken trosbild de har, som rakt av säger att de okritiskt accepterar allt de hör och blint anammar saker som andra tycker. Här har vi dock en grav differens mellan faktisk kompetens och upplevd kompetens inom området kritiskt tänkande, och med denna brist i kompetens kan man heller inte avgöra vad som är gott kritiskt tänkande och hur detta ska/bör fungera. Intressant, eller hur?

Eftersom du är här och läser så förutsätter jag att du själv är kompetent, men ovanstående gav åtminstone mig lite av en ”Aha!”-upplevelse när jag läste om det första gången. Mitt antagande är att när du läser ovanstående kommer du genast att tänka på något du jobbat/jobbar med, och småler lite. Eller?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s