Elitism i sin renaste form

Just termen ”elitism” är ganska laddad. Termen som sådan betyder att dem som anses tillhöra eliten ska man ta mer hänsyn till i fråga om åsikter och inflytande. De allra flesta använder det som ett skällsord, och menar på att elitister endast vill trycka ner tänkande som skiljer sig deras, och skapa en obalans i allas rätt att tycka och tänka.

Men är vi inte alla elitister, i grunden? Låt mig ställa frågan såhär: Om du behöver opereras, skulle du tycka att det var egalt om operationen utfördes av mig (jag saknar helt träning inom medicin) eller en licensierad kirurg? I detta fall föredrar nog alla kirurgen, men detta grundar sig naturligtvis i att han är mer lämpad för uppgiften. Kirurgen tillhör eliten inom området medicin, och när det kommer till kritan är det nog eliten vi vill ska ha sådana positioner.

Inom medicin kan elitism te sig som självklart, men tänker man lite bredare så är det självklart inom de flesta yrkesområden där det krävs någon form av kompetens. Det krävs exempelvis viss kompetens för att bli polis, och det är få som anser att det är elitism att inte en rullstolsbunden kvinna med reumatism i hela kroppen inte kommer ta sig igenom polishögskolan, det bara är så att vi ställer vissa krav på den yrkesrollen, krav som endast eliten inom detta område kommer kunna uppfylla. Naturligt och rimligt.

Men, det finns en yrkesgrupp där detta är extremt kontroversiellt, nämligen inom politiken. Inom denna bransch ska man respekteras bara för att man har en åsikt, och den kan framföras på bred skala oavsett hur obildad och skadlig den än må vara. För att bli politiker krävs det inga kvalifikationer, alltså är det så att när man kommer så högt upp på makt-stegen som det bara går så finns det helt plötsligt inga som helst krav alls. Det enda kravet som finns i USA för att du ska kunna bli president är att du är född i USA, inga krav på utbildning, erfarenhet eller övrig bakgrund. Och det är detta som gör demokrati destruktivt på sina sätt.

Mitt system skulle se annorlunda ut, och det kan låta helt tokigt, men varför inte låta människor med expansiv erfarenhet inom säg medicin och patienthantering vara med och fatta beslut rörande just medicin och patienthantering? Varför inte ha en panel med människor från skolan, allt från gymnastiklärare till rektorer på högskolan, som fattar beslut rörande skolväsendet? Varför inte ha en panel med ekonomer från olika branscher som kommer överens om vilka skattesatser och liknande som lönar sig mest just för tillfället, och varför inte låta dessa organ samarbeta i frågor så som invandring och social politik?

Det räcker inte med en åsikt för att tillföra något, åsikten behöver grunda sig i något också. De funktioner jag föreslår ovan ska inte vara folkvalda, dock kan det reglerande och rent administrativa organet gärna vara det, det spelar ju ingen större roll, då detta endast ska ha som roll att samordna, och inte att värdera. Då kan vi ha folkvalda representanter som övervakar systemet och garanterar dess funktionalitet, medan eliten kan fatta beslut om det som eliten förstår sig på.

Jag har fått nog av sossar och moderater vars enda argument tycks vara skatteplanering hit och dit. Jag är trött på idioter som vill inskränka abort-rätt och andra rättigheter vi har bara för att driva på sin egen agenda. Jag blir matt av allt spill vi har på grund av människor som fuskar med ett system som tillåter fusk, och människor som på grund av stramare reglering drabbas av detta trots att de behöver hjälp.

Detta kommer vi ifrån om vi kommer till insikten att visst kan alla ha rätt till att ha en åsikt, men detta betyder inte att samhället har en skyldighet att lyssna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s