Spikmattor – Vad hände sedan?

Som bekant så skickade jag ett brev till företaget som tillverkar den kända spikmattan i Sverige, och mer specifikt den läkare som sätter sitt OK på denna försäljning genom att konstatera att det inte verkar vara så jättefarligt att använda dem. Mina primära frågor rörde oxytocin, som är ett bra och lugnande hormon, samt ACTH, som är ett stresshormon som bland annat hämmar tillväxthormon i kroppen. Jag frågade om dessa substansers inverkan, och jag undrade också hur man som läkare kan sätta sitt namn på en medicinskt otestad produkt. Det senare besvarades inte, men här är vad han sade om stresshormon:

—>

Ja, du har helt rätt vad gäller stress och vissa typer och spikmattor. Om man utsätter kroppen för stress utsöndrar man stresshormoner, såsom kortisol, adrenalin, noradrenalin etc. Stress, även stress som beror på smärta, innebär en stor belastning för alla kroppar, inte bara för barn. Stress hämmar fosterutveckling, tillväxt, den kognitiva förmågan etc,. Därför är det viktigt att när man ligger på en spikmatta, dämpar piggarnas tryck med en handduk eller ett tyg, för att undvika den stresspåslag. Det ska göra ”ont-skönt”. Det får absolut inte göra outhärdligt ont, vilket är mer skadligt än nyttig.

Detta beskriver vi ofta i de svar vi ger på http://www.gratisdoktorn.com. Den Svenska Spikmattan går att effektreglera då spikarna sitter tillräckligt glest för att man ska kunna använda ett dämpande tyg emellan. Mattor såsom t.ex. Ryska spikmattan, Shakti och Yantra, med små täta sylar, måste användas utan tröja och det kan göra mycket ont. –för ont. Denna, för starka smärta, kan medföra tillfälligt ökat blodtryck, yrsel, illamående, medvetslöshet etc. Det finns alltså en viss skillnad mellan olika spikmattor och det bör man vara observant på. Hur mycket smärta en spikmatta tillfogar beror på piggarnas täthet, vasshet om det går att reglera smärtan med tyg emellan.

<—

Mitt svar på ovanstående:

—>

Tack för ett utförligt svar. Två frågor, dock:

1. Om det gör ”ont-skönt” torde detta betyda att kroppen ändå upplever viss stress, korrekt? Jag antar att argumentet för detta är att även de ”goda” sidorna av upplevelsen ska cancellera ut de dåliga, men hur vet man att så är fallet? Alltså att det inte är de dåliga sidorna med smärtan som är de dominerande och således påverkar kroppen negativt i det långa loppet?

2. Jag undrar fortfarande hur man, speciellt som läkare, kan motivera och förespråka försäljningen av medicinsk utrustning (även om den bara är hjälpmedel/komplement) när det finns så fantastiskt lite data att gå efter. Man skulle ju med enkelhet kunna argumentera för att det krävs mer underlag än åsikter och upplevelser av effekt innan man ”sätter sitt namn” på en produkt, då anekdoter och liknande är sedan mycket länge känt som opålitlig data.

<—

Detta svarade de aldrig på.

Efter det att jag skrev min förra kolumn har fler saker framkommit rörande spikmattan. Mannen som ”uppfann” mattan sade till Aftonbladet för bara några veckor sedan att mattan ”kom till honom” under en meditationsresa i Himalaya för några år sedan, och att det var baserat på denna vision han skapade mattan. Dock har det nu visat sig att ett företag i Malmö som sysslat med alternativmedicin under mycket lång tid sålt den i tio års tid, och då under märkningen ”den ryska spikmattan” (nämns i kvacksalvarens svar ovan). Säljansvarig på företaget är mannens mor. Krävdes det verkligen en meditationsresa för att komma på en produkt som mamma säljer? Han erkände efter detta att vad som kommit till honom i hans vision var att han skulle börja sälja dessa mattor. Under ”falskt” namn, tydligen.

Vidare så krävde Konsumentverket att företaget skulle styrka sina påståenden om medicinska effekter, då man inte får påstå precis vad som helst. Man satte en deadline på detta, men istället för att styrka sina påståenden så tog företaget bort dessa medicinska påståenden från sin hemsida.

Det mest tråkiga är att bedragaren som ligger bakom allt detta (Jonathan Hellbom, som nu kallar sig för ”Om Mokshananda”) kommer vara stormrik vad som än händer.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s