Grundläggande vetenskap

För att fördriva tiden har jag börjat kommentera lite här och var på YouTube. Det är ganska kul att göra det, då man stöter på människor som ofta har helt annan syn på saker och ting än vad vi har här i Sverige. Många frågor som är heta i USA är typiska icke-frågor här, som homoäktenskap och abort. Det mest fascinerande är dock att man kan stöta på folk som har så pass skruvad världsbild att det knappt går att prata med dem.

En sak som för mig blivit väldigt uppenbar är att det på många håll saknas en grundläggande förståelse för vad vetenskap är. Vad som slog mig då är att det kan vara så att bilden av vad vetenskap är och vad det innebär faktiskt kan vara lite suddig även här i upplysta Sverige. Folk tenderar att vara skeptiska till vetenskap och vetenskapliga framsteg, men mer om denna raka motsägelse senare.

Alla ni säkerligen hundratusentals som läser detta, gör ett litet experiment på er omgivning. Ställ denna mycket enkla fråga till några nära och kära: Kan du förklara för mig vad vetenskap är? Denna kolumn kommer hjälpa er med att utvärdera svaret.

Att ordet ”vetenskap” innehåller ordet ”vet” är ingen slump. Att veta är ju synonymt med att kunna, och därför kan man säga att vetenskap på många sätt är synonymt med kunskap, fast det är en mer praktisk och drivande version av kunskap. Vetenskap är verkligheten, och processen som tar oss närmare och längre i att förstå vår verklighet och lära oss hur verkligheten ser ut och fungerar, kort och gott. Den högsta benämningen något kan få inom vetenskap är att det är en teori, och på det sättet skiljer sig vetenskaplig teori från annan teori. Säger man att ”ja, men det är bara en teori” så förstår man alltså extremt lite om vetenskap och vetenskaplig process. Exempel på teorier inom vetenskapen är: evolutionsteori, gravitationsteori och liknande relativt självklara företeelser.

Så, vetenskap är alltså processen där vi upptäcker verkligheten. Betänk då följande, inte allt för ovanliga påstående: ”Vetenskapen kan inte förklara allt!”. Detta påstående kommer vanligtvis från människor som tror på saker som astrologi, homeopati och spöken. Man avser alltså med påståendet att just deras intresseområde ligger utanför vetenskapens ramar. Ser du det paradoxala i detta? Vad man säger då är att intresseområdet ligger utanför verklighetens ramar, och därmed är icke-existerande. Detta var förmodligen inte avsikten, men det är konsekvensen av ett sådant uttalande.

Vetenskap kallas religion av många, och ingen av dessa vet vad vetenskap är och vill i regel inte det heller. Även här stöter vi dock på ett paradox, då religion per definition kräver tro för att ha någon som helst verkan eller validitet, vetenskap (verkligheten) förblir oförändrad oberoende av vår syn på den eller vad vi väljer att tro och tycka. Religion förkastar förändring och kritiskt tänkande, och omfamnar förlegade dogmer och ritualer, medan vetenskaplig process KRÄVER kritiskt tänkande och avskyr allt som är förlegat och föråldrat. Tänk dig själv, om vetenskapen inte var förändringsbenägen och extremt kritisk i sin grund, hur långt hade vi kommit då?

Vetenskaplig process bygger således på att vara skeptisk, den är skeptisk i grunden. Så människor som är skeptiska till vetenskaplig process är alltså skeptiska mot skepticism. Det i sig blir inte ologiskt, väldigt många har inbillningar som endast överlever på grund av att de är så enormt emot att skina lite ljus på idéerna de håller så fantastiskt kära, men det farliga är att dessa personer ofta försöker påtvinga andra sin egen bild i frågan.

Sist men inte minst, ”argumentet” att vetenskapen givit oss atombomber, biologiska stridsmedel och liknande. Medan detta i sig inte är felaktigt, så är det så att vetenskapen talar inte om för oss hur vi ska använda vår kunskap eller våra insikter. Den ger oss bara fler alternativ. Vetenskapens frukt har använts för att på mindre än 200 år ökat vår medellivslängd från 25 till 75 år. Den har givit oss möjligheten att utrota sjukdomar, förbättrat vår livskvalitet och givit oss enorma fördelar, eftersom vetenskapen tillåter oss att tygla naturen och dess fantastiska möjligheter. Skulle någon verkligen byta atombomben mot alla dessa framsteg?

Så, glöm nu inte att pressa din omgivning på vad vetenskap faktiskt är. Jag ska också göra det, förhoppningsvis blir vi alla glatt överraskade.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s