Jag är er vaccinationsprofet

2007-01-23 skrev jag om att det tvunget var så att någon större och hårdare sjukdom skulle komma att bryta ut, och att vi gräver vår egen grav genom att forska fram dopingpreparat snarare än att försöka hitta effektiva metoder att bota liknande utbrott. Skulle jag vara lagd åt det hållet skulle jag naturligtvis kunna hävda mig profet nu, när hela Sverige ska vaccineras mot H1N1 (svininfluensan) under det närmaste halvåret, men jag kan väl vara så ödmjuk att jag säger att det var ganska uppenbart. Samt att jag inte alls trodde att det skulle ske så pass fort.

H1N1 är alltså egentligen ”vanlig” influensa, men en sträng av den som vi inte sett förut. I samband med denna pandemi som det tycks resultera i så börjar man prata högt och lågt om att vaccinera sig, en idé som inte bara är mycket bra, det är extremt oansvarigt att inte göra det. Se det som att undvika att installera antivirus på din dator, får du in skiten är det inte bara du som får den, då din dator sprider det vidare till andra datorer.

Vad som är ofelbart i denna debatt är att idioter som tror sig veta något alls börjar påstå saker högt och lågt om vaccin. Den vanligaste inbillningen är att vaccin kan orsaka autism hos barn, det var en enorm hysteri om detta i England i mitten av 1990-talet. Trots att dessa påståenden visade sig vara helt felaktiga och utan grund så resulterade de i att många föräldrar undvek att vaccinera sina barn, vilket i sin tur ledde till flera dödsfall.

Visst finns det vissa risker med vaccin, det gör det med all medicin, men dessa risker väger inte på långa vägarna upp riskerna man löper för att inte vaccinera sig. Ett klockrent exempel på vaccin inverkan är påverkan det haft på spridningen av smittkoppor världen över. En extremt smittsam sjukdom, som dödat tiotals miljoner människor världen över. Stockholm hade ett utbrott i smittkoppor 1963 senast, då en sjöman bar på viruset när han kom tillbaka hem. Fyra personer dog, och flera insjuknade, men strax efter detta satte man in en enorm insats världen över och började vaccinera alla mot smittkoppor. 1978 var sjukdomen utrotad, och finns nu endast kvar i laboratorier.

Så, i slutändan är det väl egentligen inte värst mycket att fundera på. Det är en kamp mot klockan, och även om vi kanske inte kan vinna den så kan vi absolut hjälpa till och göra vårt bästa, vilket vi gör genom att vaccinera oss. Det är så vi skyddar oss själva, men framför allt, alla runt oss.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s