Stressa av med en spikmatta

Spikmattorna har gjort ett triumfartat segertåg in i den svenska medelålderskvinnans hem. Det tycks vara så att alla behöver dessa mattor, och likt mikrovågsugnen så kan man inte begripa hur i hela fridens namn man klarade sig utan en. Svensken som uppfann dessa spikmattor har råkat bli miljonär på affären, och enligt han själv så inspirerades han till att skapa dessa mattor efter att han varit munk ett tag i Indien. Vackert. Mattorna marknadsförs som indiska, men i Indien marknadsförs de som det senaste från USA/Väst, eftersom de inte är indiska från början. INGA av dessa mattor har sitt ursprung i Indien, oavsett modell och vilka mystiska broderier de är täckta med.

Spikmattorna sägs bota en hel del saker, eller åtminstone lindra dem. Ryggsmärtor är populära att kasta ut med hjälp av spikmattorna, men de ska tydligen vara bra för en myriad av andra saker också. Det känns lite kontraintuitivt att bota smärta genom att lägga sig på en spikmatta, men konstigare saker har väl hänt.

Min sambo tittar på att köpa en spikmatta, eftersom det vore dumt att inte ha detta lilla mirakelsjukhus hemma i huset, nu när det fungerar så bra, menar jag. Ska villigt erkänna att detta är mina ord, och inte hennes. Eftersom jag är av naturen skeptisk till i princip allt som föreslår fantastiska resultat så började jag gräva lite i vad fördelarna faktiskt är, vad de potentiella effekterna av användande är och framför allt vad medicinska studier i ämnet har att säga om dessa saker.

Mattorna finns att köpa på många ställen, och de flesta är väldigt noga med att poängtera att inga medicinska studier finns på denna produkt. Man antar helt enkelt vilka effekter som mattan har, något jag måste säga att jag tycker är extremt oseriöst och oansvarigt. Påstår man att en produkt har medicinska effekter anser jag att man är skyldig sina kunder och allmänheten att undersöka detta på ett korrekt sätt innan produkten går till försäljning.

Företaget som tillverkar mattorna säger detta på förstasidan: ”Mycket tyder på att kroppen utsöndrar Endorfiner och Oxytocin vid spikmattebehandling samt att cirkulationen förbättras. Vi utgår därför från denna förklaringsmodell vid våra svar om de positiva effekterna av behandlingen.”

”Mycket tyder på”? Hur vet man detta om inga studier har gjorts? Vad, exakt, är det för kontroll som gjorts så att man kan uttala sig på detta sätt? Och hur kan man motivera detta som grund för att sälja produkten under dessa premisser? Mer oseriöst och oansvarigt beteende, om du frågar mig. Noteras bör att detta kommer från en legitimerad läkare som heter Leif Östling. Jag har mailat mina frågor direkt till Leif, svarar han så publicerar jag svaret här på sidan direkt.

Som tur är så behöver vi faktiskt inte gissa. Vi vet ganska väl vad som händer när kroppen utsätts för skada, både upplevd och faktisk sådan, och vad som händer är att stresshormonet ACTH frigörs i kroppen. ACTH ökar inte bara stressen i kroppen, utan påverkar även immunförsvaret negativt, samt att det sänker hypofysens utsöndrande av tillväxthormon, något som kan vara rent av farligt för exempelvis barn. Att man blir beroende av att använda spikmattan är därmed inte alls speciellt mystiskt, eftersom man har mer stress i kroppen efter användning än man hade innan, och således ökar behovet av att använda den igen, eftersom det är just detta man tror och hoppas att mattan ska råda bot på.

Funderar man lite runt de påståenden som förespråkarna kommer med så uppstår även där frågetecken ganska snabbt. Folk som förespråkar spikmattor pratar om cirkulationen, och hur den förbättras. Frågan är exakt hur detta skulle gå till, det stämmer säkerligen att den ÖKAR, men förbättras? Och kan vi se denna förbättring/ökning mellan gångerna man använder mattan? Jag har mina tvivel. Samt att vi också ska komma ihåg att ökad blodcirkulation betyder högre hjärtfrekvens, vilket i sig inte alls behöver vara något positivt för kroppen.

Så, varför är de så populära? Enkelt, folk vill att de ska fungera. De fullkomligt älskar enkla lösningar som ska lösa komplexa problem, och vad kan vara enklare än att lägga sig på en mirakelmatta? Placeboeffekten är naturligtvis en mycket stor faktor här, och förmodligen den enda verksamma faktorn, åtminstone i positiv hälsosynpunkt. Det finns stora sjukhus som går runt på att enbart ordinera homeopatmedicin (rent vatten), så att man skulle kunna uppleva någon form av effekt av en spikmatta är i sig inte alls otroligt.

Förresten ja, det finns en positiv effekt till. Ett flummigt drägg med en briljant affärsidé för hur man bedrar folk på pengar utan grund och studier blev miljonär. Kul att någon gagnats av mattorna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s