Mat-evolution

Vi fokuserar enormt mycket på vad vi äter och vad som ”egentligen” är bra för oss. Livsmedelsverket säger en sak, och andra säger andra saker, och det tycks finnas lika många åsikter om vad vi ska stoppa i oss som det finns experter i ämnet. Folk som inte kan något om kosthållning brukar prata om att det bara är att tänka logiskt, och äta ”lagom” av allt. Frågan är bara: Hur kan lagom av allt vara bättre än mer av det som är bäst? Det kan det naturligtvis inte. Men låt oss börja med det självklara.

Människan är en produkt av evolution, precis som allt annat levande på Jorden. Detta kan vi nog alla vara överens om, och är du inte det så är du helt enkelt inte påläst. Eller dum i huvudet. Oavsett så konsteterar vi nu att evolution är faktum. Vi är mer eller mindre uppfostrade med att allt som är gott är dåligt för oss, fett och socker ska man inte äta, trots att vi tycker det är så gott.

Betänk då följande: Varför är giftiga bär beska för oss? Jo, för att våra förfäder som inte tyckde dessa bär var äckliga dog av dem, så det är bara våra gener kvar, alltså de gener som varnar oss för dessa bär. Hur kan det då vara så att vi evolverat fram till att gilla det som är farligast för oss att äta? Något är det som inte stämmer, då detta faktum, hur inhamrat det än må vara, är extremt kontraintuitivt.

Människan och dess nära förfäder har funnits i hundratusentals år, och vi har under denna period programmerat våra kroppar till att äta väldigt specifika saker. Organiserat jordbruk är så nytt som tio tusen år, och då var det naturligtvis inte innan den industriella revolutionen för några hundra år sedan som man kunde börja äta olika sädesslag på mer regelbunden basis. Ser man hela mänskligheten som ett år, där årets första dag är dagen vi blev människor och sista dagen som idag så har vi ätit kolhydrater på det här sättet sedan ungefär igår. Är det då rimligt att anta att våra kroppar är anpassade för att hantera det?

Hela vår existens har vi klarat oss på protein, i form av kött, fett i form av animaliska fetter (fetter från växtriket är i princip omöjliga att tillgodogöra sig utan industriella processer), samt vitaminer och liknande från småsaker vi kunde samla ihop, som bär. Så anledningen till att vispgrädde är så gott är att kroppen skriker efter det, för den är inställd på att detta behöver kroppen. Anledningen till att vi tycker sött är gott är att vi dels vet genom detta att det inte är giftiga saker vi äter, samt att det ger oss vitaminer och liknande, då sött i princip bara finns i frukt och bär.

Vi har alltså överlevt all denna tid utan att äta i princip några kolhydrater alls. Ingen potatis, inget vitt bröd, ingen pasta. Dessa är nyheter för vår ämnesomsättning, animaliska fetter är det inte. Det finns då, lustigt nog, dem som påstår på fullaste allvar att kroppen inte klarar sig utan just kolhydrater, men om så vore fallet vore ju vår överlevnad extremt märklig. Omöjlig, faktiskt.

Notera nu att det finns INGEN process i kroppen som behöver ett intag av kolhydrater. Visst, hjärnan är beroende av stabilt blodsocker, men detta fixar kroppen utan att man äter kolhydrater, genom att levern producerar glykos av andra ämnen.

Så, om nu fett är så bra, varför går vi upp i vikt? Jo, det är som så att fett kan inte kroppen ta upp om det inte är för en sak, nämligen insulin. Insulin är det protein som binder fett i kroppen, utan insulin är detta omöjligt. Hur frigörs insulin? Jo, genom att äta kolhydrater, då detta ökar blodsockret, och insulinet måste ta ner detta. Detta i sin tur leder väldigt ofta i äldre dagar till diabetes typ 2 (åldersdiabetes), och det spelar då ingen roll alls hur mycket du tränar eller hur ”bra” du lever i övrigt, sliter du ut insulinproduktionen får du diabetes.

De folksjukdomar vi har idag, som jus diabetes, och hjärtfel, blodproppar och liknande är inte normen, vi ”ska” inte bli sjuka på det sättet. Det är dock vad som händer när man utsätter ämnesomsättningen för saker den inte klarar av att hantera, slaggprodukter och liknande måste hamna någonstans, och det blir självklart en effekt av detta. Man ska ALDRIG köpa light-produkter, ALDRIG lättmargarin och liknande, då dessa saker är rent av farliga för kroppen. Tror man att en massa E-ämnen och kemikalier på något sätt kan vara bättre för kroppen än exempelvis Bregott, som bara innehåller smör, mer eller mindre, så tänker man inte logiskt och har köpt farlig propaganda.

Jag slutade äta kolhydrater nästan helt vid nyår, och har gått ner över 22 kg sedan dess. Jag har aldrig varit piggare, och jag har aldrig mått bättre. Om du är orolig för vad som skulle hända om DU slutade med kolhydrater så kan du ju fundera på följande: Tror du det är värre än vad effekterna av dagens allmänna kosthållning är?

Logik är bra, när det används rätt. Just med kost är vi extremt dum-konservativa, dessvärre, men jag börjar tycka mig kunna se en förändring, vilket är bra.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s