Sannolik osannolikhet

Min sambo är just nu i San Fransisco, och vi sköter kommunikationen med varandra via Skype. Anledningen till detta är självklart att Skype är gratis att använda, till skillnad från vilka skyhöga kostnader det blir om man ringer via konventionella metoder. Enda problemet med detta är egentligen det att eftersom det är en differens på nio timmar mellan oss och San Fransisco så blir det komplext att få det att fungera rent tidsmässigt.

Sambon ringde mig igår morse, efter att de kommit fram och checkat in på hotellet. Jag sov dock, eftersom klockan var 06:12, men jag vaknade efter en kort stund av att telefonen ringde, men det var precis att jag inte hann svara. Jag skickade dock ett SMS direkt, där jag skrev: ”Ring igen!”. Det gjorde hon inte, så jag antog att hon var upptagen.

Imorse vaknade jag några minuter över åtta, och satte mig vid datorn. Inom tio sekunder efter att jag parkerat arslet framför skärmen, och inte ens hunnit röra några knappar på datorn, så ringer sambon på Skype. Då, precis innan, hade nämligen mitt SMS kommit fram till hennes telefon i USA, varpå hon tolkade det som att jag ville att hon skulle ringa mig på Skype direkt, och gjorde det. Precis när jag satte mig. Jag skulle vilja veta vad oddsen för detta var.

Händelser som dessa kan slå oss som fantastiska, och nästan mirakulösa, beroende på vad man är benägen att tro. Räknar man på vad oddsen för den specifika händelsen är så är de garanterat astronomiska, men använder man detta som ett tecken för någon astral kontroll eller styrning så är man ganska fel ute, och man tänker alldeles för kort.

För dessa saker händer inte med någon vidare regelbundenhet. Jag skulle säkerligen få det till det om jag tänkte smalt, alltså att jag bara såg allt som jag prompt ville tolka som fantastiskt i min vardag, som att jag hinner med tåget på grund av någon extern faktor. Så oddsen för att den specifika händelsen ska inträffa må vara astronomiska, men oddsen för att någon liknande extraordinär händelse ska inträffa i alla våra liv någon gång är tvärt om väldigt goda.

Man kan tänka på blixtnedslag på samma sätt. Oddsen för att träffas av blixten är extremt små, men ändå finns det personer i världen som träffats flera gånger, världsrekordet har jag för mig är sju gånger. Oddsen för att precis DU ska träffas av blixten ”bara” två gånger är astronomiska, men oddsen för att någon människa under historiens gång ska träffas två gånger är mycket goda.

Med ovanstående i åtanke skulle man kunna argumentera för att vara utvald, gärna då av någon påhittad högre kraft. Att det måste finnas något syfte med att just person X träffats av blixten två gånger. Men å andra sidan får man ju då lov att säga att det känns som att hela konceptet med att vara utvald strider mot det faktum att det är statistiskt sett extremt troligt att någon blir det, utan andra meriter än att vara den statistiska avvikelsen som ger oss relevans i övrig statistik.

Siffror, odds och statistik är något av det mest mystiska vi har, för siffror är det enda vi säkert vet är oändligt, och vi kan med dem producera en oändlig mängd tal. Vår genetiska programmering för att se mönster i allt gör oss benägna att övertolka och förenkla siffror och statistik.

Krasst sett är vi nog fortfarande bara grottmänniskor med atombomber.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s