Hjärnspöken utrotar mänskligheten

Det vore ett misstag att ignorera det uppenbara faktum att världen vi idag tar för given mycket väl kan komma att utrotas innan år 2050. Jag misstänker starkt att vi inte kommer hinnas slå ut av nästa super-virus, och att världen helt enkelt kommer att ta slut på grund av oss och våra ofta fullständigt idiotiska idéer. I Sverige är det jag nu föreslår inte lika kontroversiellt som i andra länder, faktum är att det förmodligen är minst kontroversiellt här, men religion är enligt min mening det som i slutändan mycket väl kan resultera i vår totala utrotelse.

Religion är mäsklighetens absolut största kollektiva hjärnspöke, som leder oss in på irrationella och farliga vägar. Den förgiftar vanlig tankeverksamhet (mer om detaljerna runt detta i en senare kolumn) och skapar en frizon för destruktivt och irrationellt beteende, något som visat sig gång på gång vara extremt farligt. Nog är astrologi idiotiskt, och folk som tror på spöken har ett näst intill infantilt intellekt (kanske lite överdrivet), men ingen tro på Jupiters relevans i himlavalvet gör att man spränger sig själv på en buss full med barn eller flyger plan in i byggnader fulla med folk. Ingen övertygelse om att homeopatmedicin fungerar gör att man åker ut på en inkvisition och sakta bränner av huden på människor eller dränker kvinnor vars enda brott är att vara tillräckligt fula för att kunna vara häxor. Nej, den typen av fullständigt sjukligt idiotisk galenskap krävs det religion för.

Vad vi tror och hoppas händer efter att vi dör styr våra liv i väldigt stor utsträckning, och det är inbillningarna runt detta som är den religiösa rörelsens största hörnsten. Det sitter människor i mycket höga positioner som på fullaste allvar tror att en gud placerat dem där, och att det är deras heliga uppdrag att föra svärdet till de otroendes hjärtan och rensa världen från satans ondska. George W Bush har exempelvis sagt att gud sade åt honom att invadera Irak. Borde det verkligen vara så accepterat att ledaren av världens största nation, som råkar sitta på ca 20 000 atombomber, är så öppen och stolt över sina låtsasvänner? Som dessutom PRATAR med honom, och ger honom orders? Frågorna är retoriska.

Idag, 2009, är det extremt mycket lättare att få tag på förödande massförstörelsevapen än det var bara för 10-20 år sedan. Inom 50 år kommer det vara så att i princip alla med lite pengar kan få tag på dem. Vi kommer med all sannolikhet därmed se fundamentalistiska nationer med massförstörelsevapen inom allas våra livstider. Skrämmer det bara mig blir jag förvånad. Det är bara att se på hur talibanerna börjar ta över i Pakistan, och Pakistan är en nation med kärnvapen. Fudamentalisternas svärd kommer alltså inom kort bli markant mycket mer avancerade än tidigare.

Västvärlden kommer inte kunna acceptera detta, det finns helt enkelt ingen möjlighet. Det enda logiska, och etiskt försvarbara, kommer i det läget att vara att agera i jordens kollektiva intresse, och dessa nationer kommer behöva utrotas på ett eller annat sätt. En konflikt är i det här läget oundviklig, och bästa tänkbara scenario är att hela denna nation som eventuellt kommer över denna teknologi utrotas innan de hinner använda den mot omvärlden.

Låter det otroligt? Jag tycker inte det. Faktum är att sålänge världen styrs av våra hjärnspöken och inbillningar om hur speciella och utvalda vi är, samt att vi krampartat håller fast vid hur fint allt är efter att vi slutat leva så kommer det sluta väldigt illa. I grund och botten psykiskt sjuka idéer kan aldrig leda till något bra, det ter sig ganska logiskt i sig.

Så, vad är lösningen? Först och främst behövs det utbildning och att fundametalistiska nationer inkluderas i gemenskapen. Fler böcker översattes till spanska i Spanien under år 2000 än antalet böcker som översatts till arabiska under hela 1900-talet. Fundamentalism blir mer desperat desto färre de blir, men de behöver utbildas bort, för att sedan utrotas med till buds stående medel. För världens skull.

”The world will not end because of what is written in the stars, but because of what is written in our books” – Sam Harris

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s