Skönt att Earth Hour nu räddat världen

Efter att ha tittat runt en snabbis i villaområdet där jag bor så verkar det faktiskt som att vårt hus i princip var det enda som lyste för fulla muggar under Earth Hour. Du vet, timmen när alla världens medborgare uppmanats att släcka ner allt de kan, för miljöns skull. Så, nu när Jorden är räddad, vad blir nästa projekt? Att inte äta på en timme, för att utrota svält?

Passivt motstånd är i vissa fall effektivt, men problemet är att det då behövs en motpart. Det är inte oss mot miljön, det är inte ett krig vi utkämpar. Vi ÄR problemet, miljön bara liksom finns där och tar emot. Att vi lyckas styra upp så att vi under en timme inte ska förbruka den energi som vi redan genererat ser jag ärligt talat inte påverka speciellt mycket, vindkraftverken kommer snurra lika snabbt och vattenverken kommer ta lika mycket vatten som alltid annars.

Vad man hoppas på tror jag snarare är att man ska skapa en sorts medvetenhet, men på det sättet tror jag att projekt som Earth Hour skadar mer än det hjälper. Anledningen till detta är att känslan lätt kan bli den att man nu ”gjort sitt”, något som är extremt farligt i det stora hela, eftersom det är övergripande förändring som behöver komma till, och inte en gimmick som är avklarad på en timme en lördagskväll.

Men det är nog lite här vi hamnat. Man kan ju tänka att visst är det bättre att det sker något än inget alls, men när detta något potentiellt sett leder till MER passivitet än vi sett tidigare så känns det inte bra. Det bästa vore om man helt enkelt behandlade folk som vuxna, talade om för dem att det är vi tillsammans som satt oss i den här skiten, när ni köper leksaker som producerats i Kina för småpengar så får ni räkna med att en hel del utsläpp och bristande kontroll kommer på köpet. Man kan alltid hävda ignorans och påstå att man inte begriper bättre som person, men det förmildrar inte situationen vi befinner oss i, dessvärre.

Företagen tjänar på vår ignorans och slapphet, annars skulle inga företag ställa sig bakom projekt som Earth Hour så helhjärtat som de gör. Energibolag framförallt, de är väldigt bekväma med tanken att vi släcker ljusen en stund för att sedan fortsätta strunta i vår överkonsumption av allt som går att köpa, och falla tillbaka i att totalt skita i vilka konsekvenser vårt handlade får.

Den bistra verkligheten är att detta är allas fel, egentligen, och vi kommer alla behöva ändra vår livsstil och våra konsumptionsmönster för att rätta till det problem vi ställt till. Papperskassar är en bra början, men det är bara ett steg av många. Vettig återvinning som faktiskt ger något är ett annat bra steg, alldeles för mycket av det vi återvinner idag blir det bara skit med.

Hur som helst så är detta inte ett problem som fixas på en timme, hur välkoordinerat det än må vara. Ignorans och dumhet höjer inte pH-värdet i några sjöar, om det vore fallet så hade vi inte haft några problem. Riktiga problem kräver riktiga lösningar, och Earth Hour är dessvärre inte en sådan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s