Revolutionerande medicin med socker och stärkelse

Tänk dig vilka enorma pengar det finns inom medicin. Vi lägger enorma pengar på läkemedel och liknande substanser varje år, och i princip alla bidrar till denna bransch. Tänk dig då om det fanns ett läkemedel som kunde bota en hel uppsjö av tillstånd och sjukdomar, och att detta läkemedel var enormt billigt att tillverka och hade århundraden av medicinska studier i ryggen som otvivelaktligen bevisar dess effektivitet. Skulle inte DU vilja sitta på den skapelsen?

Jag vet att jag i mina kolumner brukar attackera ganska rakt på. Oftast är det religiösa eller säg mediala som får sig en välförtjänt känga, men jag tänkte att det spannet är ju ändå ganska begräsat. Denna kolumn är mer generell än så, eftersom den ämnar att attackera mer eller mindre alla. Ja, även dig. Och jag ska alldeles strax förklara hur.

Alla människor lider i olika grad av vad som kallas för konfirmationsbias. Vad detta betyder är att vi, baserat på våra egna önskemål och idéer, undermedvetet sorterar bort intryck och information som går alldeles för stick i stäv mot våra åsikter och tidigare erfarenheter. Ett universitet i USA testade detta genom att sortera in ett gäng studenter i två separata grupper. Ena gruppen var uttalat för dödsstraff, medans den andra var emot. Sedan fick grupperna ta del av studier och liknande i ämnet, båda grupperna fick exakt samma material, och vad som hände var att båda grupperna visade MER övertygelse om att de hade rätt i sin ståndpunkt efter att ha gått igenom materialet. Man misstrodde stuider och information som inte styrkte den föreliggande åsikten.

På samma sätt finns det gott om människor som anser sig veta att övernaturliga fenomen existerar, för att de har ”upplevt” detta själva. Det är tydligen den enda normen som krävs för att man ska kunna bedöma något som rätt och riktigt. Men då ska vi återgå till det läkemedel som jag inledde med. Läkemedlet finns, och studier visar att det botar/lindrar exempelvis muskelvärk, ledvärk, ryggont, depressioner, övervikt, migrän, magproblem och en rad andra problem. Åter igen, studier tyder väldigt klart på att detta läkemedel fungerar väldigt väl! Dess namn? Placebo. Alltså tabletter gjorda av antingen stärkelse eller socker, för att efterlikna andra mediciner, och för att kontrollera medicinernas verkliga effektivitet. Ska vi acceptera att den egna upplevelsen räcker som bevisbörda ska vi också accptera att placebo botar det mesta. Men det vet vi ju att det inte gör, likväl som vi alla då, egentligen, vet att våra egna upplevelser och åsikter i dessa frågor egentligen inte spelar någon som helst roll.

Men problemet kvarstår ändå, eftersom konfirmationsbias inte går att resonera med eller underkasta någon form av direkt logiskt resonemang. Klart är dock att besitter man kunskapen och kapaciteten att tänka kritiskt men väljer att inte göra detta så ligger något annat bakom, ett underliggande behov. Tänk på hur många som är säkra på sin sak, precis som man förr här i Sverige trodde på Tor och Oden så är självmordsbombarna i Irak lika säkra på sin sak som Åke Green är säker på att gud önskar att bögar ska stenas. Alla är så enormt säkra, men applicerar mer än gärna denna i oss inbyggda skepsis, som i regel är grunden i vad som faktiskt håller oss vid liv.

Så, trots att jag nu säkerligen attackerat dig och något du tror på så betyder ju inte detta att du är en idiot, eftersom i princip alla fungerar såhär. Låt det dock vara sagt att det heller inte är uteslutet…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s