Kon-teori

Vi ska börja med ett snabbt test. Detta fungerar bäst om du har en partner, och det är därför jag kommer att beskriva testet och utgå ifrån detta, men du kan även göra det på dig själv om en partner inte är tillgänglig. När jag säger partner så menar jag typ pojk-/flickvän osv. Så, det är jätteenkelt, börjar med att sätta långfingret i pannan, precis i mitten, där håret från huvudet möter själva pannan. Alltså hårfästet i sig. Rör sedan fingret i en cirkulär rörelse, väldigt löst, och kolla med din partner så att det känns men att du inte trycker för hårt. Efter att ha gjort detta i max 30 sekunder ska din partner känna sig lugnare, mer harmonisk och uppleva välbehag.

Detta fungerar, för jag har testat det själv, och detta test bevisar tveklöst min kon-teori. Teorin går ut på att kroppen är indelad i områden formade som koner, och att dessa koner hålls samman av osynliga ekorrar. Ekorrnarna förmedlar signaler via dessa koner, och vidare till andra koner, nedåt i kroppen. Huvudkonen sitter, som namnet antyder, i huvudet, och är vad som kallas för ”primär-kon”. Basen på denna kon sitter just där pannan möter hårfästet, och när man stimulerar denna punkt så sprider sig stimulansen, via ekorrarna och primär-konen vidare till resten av kroppen. Det faktum att det är behagligt när man gör detta bevisar kon-teorin.

Väldigt många vill nämligen göra gällande att detta, som jag beskriver här, är precis alla bevis man kan tänkas behöva för att stärka en teori. Reflexologi, zon-terapi, homeopatmedicin, akupunktur och liknande smörja använder precis samma modeller för att ”bevisa” sin egen effektivitet. Inom zon-terapi ser ”teorin” ut som så att hela kroppen har vertikala banor som är anslutna till punkter i fötterna, så därför går allt att behandla via fötterna. Medicinskt sett är detta rent nonsens, men eftersom de instrument de använder inom zon-terapin tycks ha effekt så måste de ju ha rätt!

Detta är inte mindre larvigt än att göra kopplingen mellan välbehag och osynliga ekorrar, bevisningen och rimligheten är fortfarande den exakt samma. Det finns ingen logik i världen som säger att bara för att den ena händelsen inträffar så måste den andra företeelsen också göra det. Men många, allt för många, tar dessa saker som bevis och är helt övertygade om sina metoders förträfflighet. Dock ska man inte glömma att på grund av att alla saker jag räknade upp ovan anser sig ha medicinska effekter så är de ofta rent av farliga, eftersom de hindrar de troende från att söka riktig hjälp, som faktiskt fungerar.

Nu tänker du kanske att jag överdriver lite, hur farligt kan lite akupunktur vara? Problemet med alla dessa behandlingar är att det uppmuntrar folk att inte söka riktig vård. Detta var vad Sylvie Cousseau från Paris gjorde 2001, när hon fick diagnosen HIV-positiv. En homeopat-läkare kunde enligt egen utsago bota henne med medicin och akupunktur, hon dog den 31 mars samma år. Behandlingen i sig då, kan den vara farlig? I maj 1995 så gick norska Jane Roe till en akupunktur-klinik, för att få avlastning från sin fibromyalgi. En av nålarna penetrerade hennes ovanligt tunna bröstkorg, och skadade hjärtat. Hon var död inom två timmar från detta ingrepp.

Jag vet inte hur det är med dig, men jag känner att jag fått nog av detta skräp. Det behövs lagstiftning mot ALL form av kvacksalveri, onekligen. Säga vad man vill om kon-teorin, men den har åtminstone inte tagit död på någon. Ännu.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s