Sverige behöver exportera mer vapen

Nyligen slog aktivitsgruppen Ofog till mot vapentillverkaren Bofors, i Eskilstuna och Karlskoga. Eftersom jag kommer från Karlskoga så har jag haft en del med Bofors att göra genom åren, precis som de flesta som kommer från den staden. Detta betyder dock inte att jag har några direkta band till vapenindustrin, men jag har praktiserat på Bofors, känner lite folk inom företaget och har en del släktingar som jobbat/jobbar där.

På ett forum var det nyligen en kille från just Ofog som ville ha information från personer som haft anknytningar till Bofors. Han ville starta en mail-konversation med vederbörande, och undertecknad kunde självklart inte motstå den frestelsen, trots att mina band till företaget som sagt var lite svaga. Han ville ha reda på en massa saker om vilka länder man exporterade till osv, saker jag av självklara skäl inte kände till, men han ville också veta min egna syn på vapenexport. Den fick han, och det var sista gången han hörde av sig.

Alla dessa grupper som är övertygade över sin egna moraliska överlägsenhet känner att de har rätt att agera utanför lagarnas och samhällets ramar. Det är bara att se på aktivister som släpper ut minkar, bränner slakterier, skjuter abortläkare osv, exakt samma typ av folk. Människor som enligt sig själva styrs av ett högre kall än vad som faller inom den Svensson-moral som man så aktivt förkastar och ratar som både ogenomtänkt och ofta rent av elak eller farlig.

Gruppen Ofog är det ingen skillnad på, de är precis likadana. För vad det handlar om är ett ställningstagande följt av skuld. Man känner att eftersom man är del av samhället som begår de handlingar man strider mot så är man också medskyldig till dessa handlingar. Därför bygger grupperna upp ett hat även mot samhället, mot människor utanför gruppen och mot mer abstrakta strukturer, som ”staten” och fri handel. För i princip alla aktivister HATAR fri handel. Mer om detta lite senare.

Tillbaka till vapenindustrin. Ofog tar upp ett vanligt argument på sin hemsida, detta lyder (typ): ”Om inte vi exporterar vapen kommer någon annan att göra det”. Svaret Ofog ger på detta argument är att det är inte ett bra argument att genomföra en omoralisk handling bara för att någon annan gör det istället annars. Och visst, så är det ju, låt mig förklara min syn på det argumentet. Sverige är en mycket framstående nation på den tekniska sidan, som på i princip alla andra sidor. När vi tillverkar vapen gör vi det med extrem noggrannhet och teknologiskt kunnande. Argumentet för att vi ska göra det istället för någon annan är därmed just detta, att de vapen vi tillverkar inte skadar oskyldiga i alls samma utsträckning som mindre avancerade vapen gör, och att vi därmed, paradoxalt nog, räddar liv med vår vapenexport.

Vapen kommer alltid att finnas, det kan vi kallt konstatera. Att utgå ifrån att människor inte krigar utan vapen är extremt korkat, bättre vapen resulterar i bättre krig, alltså färre döda och kortare konflikter. Det enda som fungerar för att bibehålla fred är fri handel, eftersom man inte attackerar länder man har bra handel med. Vi behöver alltså snarare bygga sådana relationer än att försöka få folk att sticka varandra med vässade pålar istället för att skjuta varandra. Fri handel är internationellt erkänt som det enda väl fungerande medlet mot krig, men grupper som Ofog skiter fullständigt i vad som fungerar och ej, de vill bara inte vara medskyldiga till vapentillverkning. De kunde inte strunta mer i skolan som träffas av misstag på grund av att ena sidan köpte vapen från Ukraina. Ukraina är ju inte Sverige, så därmed är det inte heller Ofogs bekymmer. Små, patetiska människor.

Så tro inte att dessa grupper med sin välputsade moral och höga hästar kommer ändra sig, för det kan de inte, det ligger inte i deras natur. Det vi andra, vi tänkande, kan göra är bara att informera och hålla en enad front. Som i ett krig, nästan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s