Personlighetssummering på 10 sekunder

Jag söker just nu jobb, eftersom jag är på gång med att flytta till Bålsta utanför Stockholm. Tjejen bor där, och eftersom vi båda uppskattar att ha någon i ryggen när vi ska sova så får det helt enkelt lov att bli så att jag flyttar. Jag bor ändå i en småstad nu, och vill vidare, så det passar mig bra. Jag har dock inte sökt jobb på över åtta år, så jag är väl lite rostig när det gäller just den biten, men jag har en grym CV och nästan larvigt bra referenser. Så det går säkerligen vägen. Men processen som sådan fascinerar mig lite.

Något som väldigt många missar i sitt dagliga liv är att de är summan av sina handlingar och sitt agerande. Alla summerar alla andra, hela tiden. Det intryck vi får av våra medmänniskor ackumuleras oftast i vårt undermedvetna, så det räcker med att vi ska höra en persons namn för att vi ska reagera instinktivt. Här gäller det att sätta en typ av mål för sig själv, vad man ämnar ge andra för bild.

Nu betyder inte det faktum att jag känner till processen som sådan och flaggar för dess relevans att jag själv går på äggskal runt alla i min närhet. Tvärt om så skiter jag väldigt ofta i vad folk tycker och tänker, för det brukar ändå bli så att rätt folk tycker rätt saker. Personligen orkar jag inte bry mig om alla småsaker hela tiden, skulle man göra det skulle man ju antingen vara världens skittråkigaste människa, eller bli psykiskt störd efter bara några veckor. Jag föredrar således uppskattning från dem som uppskattar att jag är rak och ärlig framför att fjäska för dem som tycker att man ska ljuga för att släta över allt så förbannat omfattande att inget har någon textur längre. Så frågar du mig är det god chans att du får ett ärligt svar.

Detta betyder också att jag uppskattar att få uppriktighet och ärlighet tillbaka, på ett konstruktivt sätt. Många klarar dock inte av detta, se bara på programmet Idol. Hur många skulle vara med i den tävlingen om de hade lite mer ärlighet i sina liv, någon som faktiskt skulle kunna säga till dem att de absolut inte kan sjunga, hur många poäng de än lyckas skrapa ihop på lättaste svårighetsgraden i Sing Star? Man behöver inte vara elak, det räcker att man säger som det är. Verkligheten kan uppfattas som elak, men då är det väl så, det är väl bra att veta sanningen? Min chef får dock påminna mig med viss regelbundenhet att alla inte klarar av att höra dessa saker, och tro mig när jag säger att jag självcensurerar med god frekvens hela dagarna, men vissa saker slinker ändå igenom censuren. Trots att jag själv tycker att det känns så fruktansvärt onödigt att prompt absorbera allt andra tycker och tänker till hjärnans känslocentra så känner jag även till att alla inte håller med mig på den punkten.

Eftersom jag arbetar baserat på detta så löser jag också mina egna problem. Dels för att jag vill, men också för att om jag kom dragandes till min chef med att någon var dum emot mig eller att folk inte gör som jag vill hela tiden så visar ju det bara att jag är oförmögen att lösa detta på egen hand. Och det är en sak som åtminstone jag inte skulle vilja ha registrerad i mina medmänniskors undermedvetna, då det skadar mig betydligt mycket mer än den jag ”skvallrar” på. Alla våra reaktioner och handlingar avslöjar saker om oss, och vi vet antingen medvetet eller undermedvetet hur vi ska tolka dessa signaler. Och tänker man inte på detta är det lätt att man sätter sig själv rejält i skiten.

När man söker jobb, som jag gör nu, så ställer intervjuaren medvetna och undermedvetna kontrollfrågor. De struntar i regel i vad som står i din CV, det blir tydligt väldigt snabbt. De vill träffa dig och bedöma dig, och det gör de väldigt snabbt. Dock ska man inte låta detta stressa upp en, utan man ska se det som att om de säger nej så är det för att man inte var rätt för det jobbet. Ett bra exempel på denna bedömning är handskakningen i början av intervjun, den ska vara sådär lagom fast, man ska varken klämma åt eller vara helt lös i handen. Hänger du bara fram handen som en disktrasa lovar jag dig att du inte får jobbet. Men hur som helst, visar man sig själv som man är och ger ärliga svar så garanteras man att få en sådan tjänst som faktiskt passar en i slutändan.

Var jag hamnar i slutändan vet jag naturligtvis inte, men sökandet i sig är en intressant process, ingen tvekan om den saken. Blir kul att se hur det artar sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s