Ingen vill vara så ond som ett medium

Ibland ser man i diverse tidningar att folk blivit misshandlade och att de få förbipasserande som fanns inte gjorde ett dugg för att rädda vederbörande. Jag kan dock säga själv, med ganska god säkerhet, att stod ett tjugotal skinnskallar och sparkade på en stackare på marken så skulle jag inte i min ensamhet traska fram och fråga vad i fridens namn de pysslar med. Och när diskussionerna uppstår på jobbet och liknande så håller de flesta med om att man helt enkelt väljer att vara passiv, med motivationen att man tveklöst kan utsättas för fara själv.

Tänk dig nu en annan nyhet, en nyhet om en man som stått och tittat på när en ångvält sakta men säkert rullat mot en skadad kattunge. Eller nej, vi ökar insatsen, låt oss säga att det är en barnvagn. Historien är att ångvälten började rulla mot barnvagnen, och mannen som bevittnade detta hade ingen relation till varken ångvält eller barn. Och eftersom ångvälten var en bit ifrån, och inte rör sig så snabbt, tog det flera minuter av tittande innan den nådde det som för historien som sådan kan anses vara ”målet”. Alltså barnvagnen.

Folk skulle förfäras gränslöst. Mannen skulle hängas ut, garanterat. Han skulle få hatbrev, mordhot och liknande. Hans liv skulle mer eller mindre vara över, eftersom han utan tvekan skulle anses vara en av landets mest onda människor. För vem kan bara stå och titta på i ett läge som detta, när ingen fara för den egna säkerheten existerar? Då är vi inte alls lika ursäktande.

Men är det inte detta som mediala påstår sig göra på regelbunden basis? Hur troligt är det att ingen person som omkommit i en av de större katastroferna världen sett under bara det senaste årtioendet inte varit hos ett medium en tid innan? De mediala påstår naturligtvis att de kan se in i framtiden, och man tycker ju att ett flygplan som kraschar in i fikarummet borde vara lite av en röd flagga när man läser någons handflata eller rotar runt i kaffesump. Om vi ska tro de mediala, vilket vi naturligtvis inte ska, men om vi försöker, så är ju detta den enda tolkning vi kan göra. För OM de kan se in i framtiden, som de så krampartat hävdar, varför har de aldrig stoppat en katastrof? Varför har de inte ringt och tipsat tidningarna om att om en vecka borde man avboka hytten på Estonia?

Ingen vill naturligtvis vara så ond som mannen i mitt exempel ovan, tål inte den idioten, men jag kan inte tolka deras påståenden på något annat sätt. Eller, hur ska man tolka denna påstådda gåva som de säger sig besitta? Det vore intressant att fråga dem, någon gång.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s