Ska barn få genomgå skönhetsbehandlingar?

Detta är frågan Aftonbladet ställer sina läsare idag. Det som föranleder frågan är att det är en klinik i Kalmar som utan hinder genomför bikinivaxningar på 12-åringar. Detta förfärades man över att upptäcka när tidningen Barometern ringde runt och ställde frågan om de kunde tänka sig detta. När jag röstade ja så hade 22483 personer röstat, och endast 11,4 procent höll med mig i övrigt.

Vad frågan innehåller utan att explicit säga det är ett förbud. Röstar man nej så är man alltså för ett förbud mot att yngre barn vaxas. Alltså ska det vara olagligt, så staten ska gå in och göra bedömningen att detta kan man centralt bestämma över på individnivå, precis som med knark och mord. Fantastiskt.

Naturligtvis är det inte skadligt för unga barn att vaxas, men dem som bestämt att deras åsikt räknas mer än andras har beslutat att eftersom detta på något sätt skulle spegla för dem sjuka ideal så ska det till ett förbud. Andra delar uppenbarligen inte deras ideal, men det skiter man i, förbud förbud förbud. Skulle jag låta mitt barn vaxas vid blotta tolv års ålder? Nej, självklart inte, mina barn skulle vara mer trygga i sig själva än så. Men att jag skulle lida av så pass grav hybris att jag därmed anser mig vara rättfärdigad när jag förbjuder alla andras barn från att göra detta ter sig för mig en aning främmande.

Vad det handlar om är att man som allt för ofta tar den enkla vägen ut. Förbjud symptomet, inte orsaken. Det är alla skitprogram som ni, föräldrarna, visar era ungar som orsakar detta. Visst, man kan skylla jättemycket på media, men vilka är det som sätter ungarna framför TV:n för att det är så jävla jobbigt att svara när de vill veta varför det är halvmåne osv? Vem är det som paraderar dessa sjuka ideal framför dem för att de inte ids anstränga sig mer än vad nöden absolut kräver? Det är ni, och endast ni, kära föräldrar.

Media är en del av marknaden, och en mycket enkel regel på just marknaden är tillgång och efterfrågan. Finns det ingen efterfrågan så finns det ingen tillgång. Vaxningarna har inte era ungar kommit på själva, om ni inte satte dem mellan er när mat-Tina visar skrevet i Let’s Dance eller låtit dem vara vakna och titta på alla blonderade idioter i Bachelor som tycks ha fötts med en genetisk defekt som orsakar totalt håravfall på alla ställen utom huvudet så hade de inte känt att de är annorlunda när de ser ut som vanligt folk gör mest.

Så stirra er inte blinda på symptomet, om man inte går på orsaken så är det helt verkningslöst. Ingen unge kommer vakna upp ur utseendefixeringen bara för att de inte får vaxa sig, det är bara larv. Men det är väl jobbigt att se mer inåt, och gissningsvis är det väldigt många av dem som röstade nej som lider av just detta.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s