Ren skräck i 19 Hz

Gränsen för vilka ljud vi människor kan höra går vid ganska exakt 20 Hz. Den nedre gränsen, alltså. Frågan vad som händer under 20 Hz har nyligen väckt mitt intresse, och jag har läst på en del om ämnet. Det råkar nämligen vara så att frekvenserna under 20 Hz passar in så alldeles utmärkt på den här sidan så man knappt tror det är sant. Låter det lite spännande? Låt mig stilla din nyfikenhet.

Först ska jag förtydliga det jag skrev, eftersom jag faktiskt skrev just ”höra”. Frekvenser under 20 Hz kan vi nämligen uppfatta, men inte medvetet. Våra kroppar registrerar således dessa frekvenser, men inte så att vi hör ett faktiskt ljud. Men vad händer med oss när vi utsätts för frekvenser under 20 Hz?

Man kan ju inleda med att konstatera att vi inte hör något. Ändå upplever vi något. I London utförde man under maj 2003 massiva tester i en stor teater, där man lät ca 700 försökspersoner utsättas för infraljud. Alltså ljuden under 20 Hz. Man spelade fyra musikstycken totalt, och under två av dessa fyllde man rummet med ljudvågor i frekvensen 17 Hz. Vad hände? När man spelade dessa frekvenser upplevde 22% av försökspersonerna extrem nedstämdhet, nervositet, sorg, rysningar längs ryggraden och en känsla av tryck mot bröstkorgen. För att inte musiken skulle påverka ändrade man efter halva försöket under vilken låt man drog igång frekvenserna, med samma resultat.

Vetenskapsmannen Vic Tandy upptäckte att frekvensen 19 Hz var avgörande i många fall när människor ”sett spöken”, då denna frekvens orsakar många extra mycket obehag. Han kom också fram till att eftersom ögats resonansfrekvens är 18 Hz så orsakar den frekvensen i många fall optiska illusioner, eftersom ögat vibrerar en aning vid den frekvensen.

Man har alltså genomfört tester på detta, och reproducerat resultaten, ren vetenskap således. Man har också mätt upp detta i hus där människor ofta påstår sig se vålnader osv, och eftersom gamla hus rör sig mer än nyare hus är det inte speciellt märkligt att dessa fenomen uppstår just där.

Det trista är dock bara det att den smarta delen av befolkningen bara blir smartare och den korkade delen fortsätter vara ignorant. För du tror vi inte att något så dumt som fakta övertygar någon som tror på spöken och andar? Självklart är det inte så.

Om jag ska se något mycket positivt i sammanhanget så är det de enorma framsteg vi ändå gör, till vissas självklara förtret. Man bevisar saker till höger och vänster, och trycker hål på gammal skrock och rent skitsnack. Personerna som blundar för fakta och ignorerar framsteg är också dem som anklagar oss andra för att inte ha ”öppna sinnen”, men borde inte klar logik diktera att det mest öppna ändå är att lära sig av framsteg och ta rön till sig? För det är ju vad vetenskap handlar om, inget annat.

Jag sätter klen tilltro till alla korkade kristallkramare som stryker sin poncho och återvinner sina korksandaler på fritiden. Krutet ska ligga på kommande generationer, och där hoppas jag på bättring.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s