Det mest skrämmande som existerar

Jag har en bild av dig som läser på min sida. Om du är en trogen läsare så tänker jag mig att du är ateist, eller åtminstone agnostiker, någorlunda intresserad av världen omkring dig, och att du kanske inte är politiskt aktiv, men ändå har ett visst intresse i liknande frågor. Detta medför förmodligen även att du har visst intresse i vetenskapliga rön, och tänket som hänger med detta intresse i omvärlden.

Med detta i åtanke kan det därför vara lite spännande att jag nu tänker ponera något som jag misstänker resulterar i lite obehag hos de flesta, om det verkligen sjunker in. Något som jag själv faktiskt har kommit att bli tillfreds med, men ett faktum som miljontals människor motarbetar och förnekar hela sina liv. Hur mycket mycket ateist man än må vara, och hur mycket man än ser sig som en slagkämpe för vad som kan ses som rätt och riktigt så är det jag nu tänker ponera obekvämt. Betänk följande:

Din omvärld är nästan helt och hållet reglerad av slump och faktorer som du inte på något sätt kan styra över eller påverka.

I princip ingen vill överlämna kontrollen så totalt till ”ödets makter”, om man nu kan kalla dem för det. Öde i sig förutsätter ju en färdig stig att gå, men slump-påståendet i sig talar ju rakt emot detta, så ”öde” är fel ord, men så nära vi kommer.

Vad vi kan börja med att konstatera är att det finns inga universala karma-vågar som håller reda på allt bra och dåligt vi gjort. Alltså kan man vara hur god man vill och ändå få cancer imorgon. Känns naturligtvis pessimistiskt och kanske lite cyniskt att säga det, men du vet lika väl som jag att det stämmer. Det är inte dåliga barn som får polio. Men vårt psyke tillåter oss i regel inte att tänka så, eftersom det medför problem för de flesta.

Vidare kan man också konstatera att om vi antar att du hatar någon på ditt jobb, och flera gånger tänkt att visst vore det skönt om den personen försvann, för att den sedan skulle avlida i en bilolycka så skulle garanterat majoriteten av oss känna viss skuld i det inträffade. Trots att våra tankar naturligtvis inte kan påverka dessa händelser. Åter igen, man söker mening där mening inte står att finna, och man söker mönster där inga mönster finns.

Detta demonstrerades redan på 1960-talet av en amerikansk psykolog vid namn B.F. Skinner. Vad han gjorde var att han satte duvor i ett akvarium, och i slumpmässiga intervall släpptes det in mat i en liten lucka. Efter en tid av detta började duvorna bete sig märkligt, och anledningen till det var att de upplevde det som att deras handlingar i akvariet påverkade när maten kom. De började vandra i cirklar, följa ett satt mönster längs ena väggen osv, alla såg olika mönster för när maten skulle komma. Fast det var helt slumpartat. Vi människor fungerar på exakt samma sätt, vilket liknande experiment demonstrerar mycket tydligt. Och allt vad religion, astrologi och liknande företeelser heter demonstrerar precis samma mekanism; att finna mönster där inget mönster finns, och att se mening där ingen mening står att finna.

Så visst är det egentligen ganska självklart, allt detta? Men summerar man det som jag gjort nu och sätter det lite i perspektiv så blir det nästan lite obekvämt. För det skulle ju faktiskt innebära att vi inte har vidare mycket kontroll över våra liv, åtminstone inte till den grad vi gärna vill tro. Och slumpartade händelser kan vi inte styra över, hur mycket vi vill och önskar att det vore så. Jag lovar dig att du kan krossa tusen spindlar idag, och att det för den delen inte nödvändigtvis måste regna imorgon.

Dock ska vi aldrig glömma att bara för att det saknas en objektiv och universell mening med allt så betyder det ju faktiskt bara att det endast är våra subjektiva värderingar och meningar som räknas. Ingen är därmed bättre eller sämre än någon annan egentligen, de bara upplevs så. Och är du lycklig med din flickvän, glad över att ha en hund eller stortrivs på jobbet, varför skulle du egentligen behöva mer än det? Jag gör inte det, och jag kunde inte trivas bättre med saker och ting.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s