Schlagern har blivit blind idealism

Igår torpederades Sveriges schlagerdrömmar åter igen, precis som traditionen dikterar ska hända varje år, som det verkar. Jag har inte själv sett en sekund av varken kval, semi-finaler och liknande, faktum är att jag hörde vårt bidrag Hero första gången några veckor efter att den varit med i TV. För schlager i sig har faktiskt aldrig intresserat mig något vidare, men däremot tycker jag att den enorma patriotism som omger schlagern kan vara ganska intressant.

Så, igår natt kom resultaten in, och i ESC (Eurovision Song Contest) landade vi alltså på plats 18. Trots att hype, att vi var favorittippade och att ”alla” trodde att vi skulle vinna. Men vad som visade sig ganska snabbt var att folk helt enkelt måste ha struntat i att ens lyssna på låten Hero, för ärligt talat, är den egentligen vidare bra?

Alltså tog det ett tag för mig att höra Hero, men vad jag trots detta hörde direkt var att låten faktiskt är medioker. Och hur kan man förvänta sig att vinna ESC med en medioker låt? Det ter sig för mig obegripligt. Folk omkring mig pratar mycket schlager, och när jag nämnde för dem att jag var helt säker på att Hero inte skulle klara sig in på topp-tio så tittade man på mig som att det var jag som låg bakom förintelsen, prisessan Dianas död och skotten som dödade JFK. Hur jag ens kunde föreslå något liknande var obegripligt, och oförlåtligt. Ungefär lika oförlåtligt som att föreslå att svenskt kött kanske inte är bäst i världen bara för att det är svenskt.

Men varför tror då folk att man kan vinna världens största musiktävling med medioker musik? Den enda rimliga förklaring jag kan se är att vi helt enkelt skiter i musiken, och endast bryr oss om andra faktorer. Det glada 80-talet tycks ha lurat oss till att tro att vi är någon sorts gurus när det gäller just schlager, och att alla länder skulle klara sig så mycket bättre om de var mer som vi. Men det har vi ju bevisat att så är inte fallet. Storhetsvansinne kan man dock leva väldigt länge på.

Så om du är en av dem som på fullaste allvar trodde att Hero kunde vinna ESC så är du antingen tondöv eller en idealist som har fått för dig att det handlar om något annat än att göra bra musik. Och det är trist, eftersom Sverige faktiskt ligger så långt fram när det gäller musik. Men när det gäller schlager har vi halkat före, kan man säga, för våra recept fungerar inte på en internationell nivå längre, inte när det gäller schlager.

Kort sagt, ni som egentligen bryr er, fjäska för Björn & Benny. Jag tror faktiskt att de är några av de få som kan lyfta upp oss ur detta. Och om vi för en sekund låtsas att seger/förlust i ESC faktiskt spelar roll så finns det få andra alternativ.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s