FRAmsteg

Det absolut hetaste ämnet just nu är den lag som röstades fram i Riksdagen igår, den som gör att FRA (Försvarets RadioAnstalt) får rätt att lyssna på trafik som passerar Sveriges gränser. Ämnet diskuteras högt och lågt på både nätet och arbetsplatser, men som vanligt svärtas hela diskussionen ner av okunskap, ignorans och rena påhitt.

I korta drag kan man säga att FRA-lagen går ut på att FRA får rätt att övervaka trafik som passerar riksgränsen. Så långt är alla med. Men vad många sedan tror över lag är att detta på något sätt skulle påverka hur man sedan följer upp den information man kommer över rent juridiskt. Lagen gör inte att polisen får sparka in din dörr och slänga dig i en fängelsehåla, du har fortfarande samma juridiska skydd som medborgare som du hade tidigare.

Men hur ska då denna lag fungera? Först och främst får FRA inte söka efter precis vad som helst, utan aktuella sökord ska godkännas av en nämnd, som består av jurister. Sökorden får inte vara rena personuppgifter, om inte mycket speciellt omständigheter föreligger. All sökning är fullständigt automatiserad, och ingen människa kommer i direktkontakt med den information som genomsöks. Det är ju bara att tänka själv så förtår man snabbt att det vore helt omöjligt att granska den datamängden manuellt på något vis. Alltså mappas endast information som går att härleda direkt till det mycket specifika område man söker efter, vad du surfar på för porrsidor osv lagras således inte.

När man ser ovanstående tänker vissa konspiratoriker att tänk om de söker efter ordet ”terrorist”, då skulle de ju kunna övervaka i princip vem som helst, eftersom alla använder det ordet! Och det är klart att så är fallet, men vem ska gå igenom den mängden ackumulerad data? Även detta är omöjligt, och därför blir detta ett självreglerande icke-problem.

Vissa beklagar sig också över hur att detta på något sätt skulle vara en stöt för demokratin, men demokrati har absolut inget med saken att göra, tvärt om så röstades den fram av demokratiskt valda representanter, vilket bara demonstrerar att processen fungerar.

Så, varför finns lagen då och vad ska man använda den till egentligen? Jag ser FRA-lagen som en ganska naturlig reaktion på hur samhället utvecklas. Vi tycker alla att det är självklart med polis i vår närhet, som också är ett reglerande organ, men vi kan ärligt talat inte förvänta oss anarki på ett globalt nätverk som Internet, det är inte rimligt. Lagen känns lite som en panik-insats, men den kommer absolut inte påverka varken ditt eller mitt liv minsta lilla. Och ärligt talat, om din granne sitter och mailar fram och tillbaka med en terroristorganisation som vill sprida mjältbrand i hela norra Europa, vill inte även du att vederbörande ska fångas då? Under förutsättningen att detta är världens mest korkade terroristorganisation.

Nu kanske det låter som att jag är för FRA-lagen, jag är medveten om att min hållning kan uppfattas som det, men det blir ofta så när man inte hakar på skitsnack-tåget som många andra är så ivriga att lösa biljett till. Jag är faktiskt inte för lagen, men jag är inte direkt emot heller, mest för att jag gissar att den inte kommer mynna ut i något annat än en enorm kostnad för skattebetalarna. Tar de en enda faktisk terrorist med denna lag kommer jag vara den första att bli mäkta imponerad, det kan jag lova. För inga terrorister kommunicerar ju öppet på det sätt som denna övervakning kräver, de använder som allra minst kodord och liknande som FRA garanterat inte söker efter, och de gömmer budskap i bilder osv.

Det enda detta kommer att göra är att det kommer flagga en otrolig mängd information som potentiellt farlig, för att sedan granskas och avfärdas som skräp. Och då får de naturligtvis inte lagra informationen heller. Det som sätter dit terrorister är att jobba på marken, infiltrera och liknande. Att jaga dem på nätet har blivit lite av en trend, men du måste ut ur serverhallen för att faktiskt få tag på terroristen.

Internet har gjort att vår vardag rör sig snabbare, men vissa saker kommer alltid vara fysiska objekt. Brottslingar av alla de slag är en sådan sak, och de jagas bäst i den verklighet där de verkar och lever.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s