Total blondifikation, när det passar, naturligtvis

Jag slökollade lite på TV alldeles nyss, såhär på fredagskvällen, och jag såg då slutet av programmet Plus. Det handlade om en herre som ville ha lite kartor till sin Nokia-mobils GPS, och tänkte tanka ner dessa från Nokias hemsida, eftersom det stod på hemsidan att dessa kartor var gratis. Problemet var att han laddade ner dem på fel sätt. Metoden man skulle använda var att tanka ner dem till datorn, och sedan föra över dem till telefonen med hjälp av en USB-kabel. Han tankade ner dem via GSM-nätet istället. Notan? 10000:-, från hans mobiloperatör, som råkade vara Telenor.

Tio lapp för några kartor låter naturligtvis saftigt, men det var flera hundra MB han tankade ner, och datatrafik via mobilnäten är dyrt. Så att det var en reell kostnad råder det inga tvivel om. Herren i fråga skyllde dock detta på precis alla andra än han själv, eftersom Nokia ”borde” ha informerat om denna eventualitet på sin hemsida, samt att han klagat på Telenor. Och han kunde inte för sitt liv förstå hur det kunde bli så dyrt med kartor som SKULLE vara gratis.

Jag tycker det är lite trist att vi kommit hit faktiskt. Att man kan sitta och beklaga sig över hur lite man själv begriper om de tjänster man nyttjar, och hur otroligt dåligt det är av alla andra att de inte håller handen mer. Men jag är ledsen, det duger inte. Man kan inte alltid sucka, säga att man är blond och sedan tro att all skit man satt sig i bara ska redas ut sådär hux flux. Nokia var dock så snälla att de tog kostnaden, något jag inte alls anser att de hade behövt göra. Telenor hade ju ingen skuld alls i rådande situation, eftersom de helt enkelt endast stod för leveransen av det som han beställt.

Men det är precis detta jag pratat om tidigare, denna enorma handfallhet, som gör att folk i större och större utsträckning sitter med öppna munnar och väntar på att bli matade. Det duger inte att rycka på axlarna och säga att man helt enkelt är för sanslöst blåst för att begripa vad man godkänt, gått med på eller skrivit under. Företagen i världen har inte antagit någon sorts kollektiv föräldraroll, åtminstone inte i den utsträckning att de ska mata oss med all den information vi behöver och informera oss om precis alla snedsteg och dumheter man kan tänka sig att vi sätter oss själva i.

Själv blir jag mest uppgiven när jag hör självutnämnda idioter som sitter och beklagar sig över hur dåligt de serveras allt på silverfat. Och tidigare tjänster och service spelar ingen som helst roll när de trampar i skiten helt på egen hand, man ska inte tro att i princip någon service bär mer än momentär relevans i denna kultur, eftersom detta snarare förutsätts än uppskattas. Och när den inte finns där förfäras man.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, var glad för motgångarna, eftersom det är dessa som lär dig ta hand om dig själv. För till slut finns det ingen kvar som är intresserad av att sopa bort din skit längre, och då står du där själv med kvasten. Och då är det bra att veta vilken sida av kvasten man ska sopa med.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s