När ateister förtjänar högre makter

Att tro på makter utöver det vi kan se eller känna av på andra sätt är något som ligger lite i människans natur. Vi är den enda varelse som kan göra detta, och det är ganska naturligt att vi med vårt relativt välutvecklade psyke ställer oss dessa högst existentiella frågor. Allt för ofta tar man de egenpåhittade svaren som gospel, men det är inte vad jag tänkte skriva om nu.

Det jag snarare tänkte reflektera över är hur även den mest icketroende ofta vänder sig till, och i många fall räknar med, att mekanismer och i viss mån varelser som vi inte kan se eller röra ändå håller ett vakande öga över vår kollektiva existens.

Om du tänker efter har du garanterat stött på detta själv. Det åberopas varje gång någon uttrycker hur orättvist något är, och hur saker och ting ”egentligen” borde vara. Man skulle kunna se på det som en sorts modern tappning av konceptet med karma, att universum på något sätt på individnivå söker en balans mellan rättvist och orättvist, eller rätt och fel, om man så vill. Som att det dels fanns universella regler för vad dett är, samt att universum har en revisor som ser till att man håller balansen.

Dem som förväntar sig detta är också dem som uttrycker stor frustration när de inte får saker för ingenting alls. Dem som förväntar sig att samhället, andra människor eller intergalaktiska krafter ska ställa all orätt till rätta, och justera vågen så att det kanske inte blir just till deras egen favör, men som minst så att den väger jämnt. Kass lön, ogynnsamma arbetsförhållanden och ett raserat privatliv MÅSTE förr eller senare mynna ut i guld och gröna skogar, för att balansen ska vidhållas.

Men lycka är inget som faller under kvantfysikens lagar. Trots detta sitter fler och fler som fågelungar och grinar över att ingen matar dem med den lycka som de inte klarar av att skapa på egen hand. Och hatet gentemot oss andra för att vi inte erbjuder denna service tycks vara enormt frusterande, likväl som att man måste fråga sig vad man gjort för att ”förtjäna detta”, och liknande smörja.

Om detta system skulle fungera som det påstås av dessa individer skulle ju inga domstolar osv egentligen behövas, eftersom att alla skulle straffas per automatik. Men nu behövs domstolarna, för universum fungerar inte så att det håller balansen. Faktum är att universum skulle klara sig alldeles utan dig, rakt av, så varför inte se till att jobba lite och sluta gnälla? Varför detta konstanta tjat om allt som andra ska ge dig, när du själv inte ger ett skit tillbaka?

Men det är väl bara för mig och alla andra att acceptera att hur mycket folk än konstaterar att de är ateister och liknande så är tänket väldigt svårt att få bort, eller bota, hur man nu vill uttrycka sig. Det blotta faktum att jag påpekar fenomenets existens här och nu kanske gör lite skillnad, man kan ju alltid hoppas.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s