Du luras att spara på plasten

Stora initiativ, ofta sponsrade av statliga medel, talar regelbundet om för oss hur otroligt mycket vi kan göra för miljön, och hur enkelt det är för oss att rädda denna jord. Premissen är den att bara vi Svenssons slutade slösa så förbannat mycket överallt så skulle denna kris vara borta inom bara några korta år, eftersom det tydligen då i samma premiss är invävt att det från början är vi och vårt syndiga leverne som orsakat denna stundande kris. För det är faktiskt en kris, tro inget annat.

I Norge är förbud mot plastpåsar en het potatis, och man häpnas samtidigt över att vi inte är lika engagerade i Sverige. Man säger att plastpåsar bör förbjudas helt, eller åtminstone att folk ska sluta använda dem och gå över till tyg eller papper. Det tar i dagsläget ca 100 år för naturen att bryta ner en plastpåse, och anledningen till detta är att mikrober, som bryter ner saker i naturen, helt enkelt inte kunnat jobba på plast tillräckligt länge för att lära sig hur man bryter ner det. Det var det samma med cellulosa för miljoner år sedan, och det är därför man kan hitta hela träd i lermassor, eftersom de vid den tidpunkten när trädet dog inte fanns mikrober som bröt ner trädet.

Vi uppmanas ständigt att göra rätt för oss i denna cirkus. Man ska inte ha elektriska prylar på stand-by, eftersom det drar hela 3 watt, och så vidare. ”Många bäckar små” säger en självgod smilfink med mina skattepengar i fickan, och försöker få mig att återvinna förra sommarns sandaler, för om jag väljer något annat kommer polar-isen jaga ner och döda barn, åtminstone om man ska tro den högst informativa film dessa initiativ skiter ut på löpande band för att skrämma ungar i skolan. Ok, kanske lite överdrivet, men du vet lika väl som jag att jag knappast är ensam om att överdriva i den här frågan.

Faktum är dock att jag vågar slå vad om att jag skulle kunna lägga all min lediga tid på att slänga plast i naturen, spraya ozon i atmosfären och sprida koldioxidgas utan att något av det jag gjorde skulle få ens en mätbar effekt på längre sikt. Åter igen, om många gör detta får det effekt, men det är inte vi som är bovarna. Det är inte medborgarna som under 1930-talets depression grät sig till söms för att det inte fanns plastpåsar eller våndades över att TV-apparaten inte kunde dra ström när jag inte använde den. Detta är företagens initiativ och konstruktioner, deras bild av vad vi vill ha för att göra våra liv bättre och enklare är vad som tar död på oss, inte det faktum att jag inte tankar med E85.

Alltså är det inte du som ska spara på plasten, det är företagen. De får komma på bättre alternativ, helt enkelt. Och det gör de i regel om de tjänar pengar att göra det, eller tvingas, vad som nu är snabbast. Ärligt talat skiter jag i vilken väg man väljer, men det är slut med att lasta smältande isar på mig för att jag inte återvinner glasflaskor. Utsläppen och föroreningarna står kommersiella giganter och kommersiella intressen för, och de har skitit på planeten konstant under de senaste hundra åren. Inget av det vi bränner är rent, men ska man sätta upp vindkraft klagas det på att propellrarna är fula.

Kontentan av det hela är att den bästa present, och det största tack, som företagen världen över kan ge oss människor som tack för århundraden av kommersiell stjärtsexande av hela kundstocken är en framtid. Och det är dags att sluta hymla med var ansvaret ligger, och börja ställa lite krav.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s