Astrologi

År 2006 presenterade föreningen Vetenskap & Allmänhet en rapport som tydde på att hela 23 procent av svenska befolkningen anser att astrologi är en vetenskap. Personligen tror jag att den siffran kan vara väldigt nära verkligheten, och förmodligen är det riktiga siffror. Visst kan det kännas lite hopplöst att nästan en fjärdedel av befolkningen tror att stjärnornas positioner kan påverka oss, men man kan heller aldrig riktigt räkna med att människan ska vara en vidare tänkande eller resonlig varelse.

Vad det handlar om är naturligtvis okunskap och ignorans. Man väljer att ta till sig av saker som man helt enkelt inte förstår sig på. Du kan själv testa att göra samma sak som jag gjort flera gånger senaste tiden, nämligen att fråga en person som tror på astrologi mer exakt hur stjärnornas positioner egentligen skulle påverka oss. Det finns nämligen ett glapp i resonemanget, och det ser ut som följer:

Himlakroppar => HÅÅÅL => Våra liv formas av himlakropparna

Att himlakropparna finns där vet vi ju, men exakt hur de skulle kunna påverka oss på något sätt alls verkar man inte kunna förklara. Om DU kan förklara detta, vänligen meddela detta i gästboken, med tillhörande e-postadress, så lovar jag att publicera vår diskussion här på sidan.

Vad man heller inte riktigt verkar ha tänkt på att de ”stjärntecken” man ser endast bildar dessa figurer från vår specifika vinkel, från andra galaxer ser de naturligtvis helt annorlunda ut. Samt att vi inte ens vet om de specifika himlakropparna ens är kvar, eftersom de närmaste stjärnorna befinner sig ca 11,3 ljusår bort, om jag miss rätt. De kan alltså ha exploderat för tio år sedan, och vi skulle fortfarande inte se detta.

Det är ju inte heller så att ämnet inte har studerats. Test på test visar att astrologi är precis lika exakt som rena gissningar. INGA tester har visat något annat. Är inte det lite märkligt, om det nu fungerar? Saker som fungerar tenderar att vara konsekventa, PI blir liksom inte 3,8 ibland.

Den värsta sortens astrologi-troende att bemöta är egentligen den personen som påstår sig uppleva detta själv. Precis som all annan pseudovetenskap så är de enda bevisen som finns helt subjektiva och knappast möjliga att varken testa eller återupprepa. Ett tydligt exempel på detta är dem som påstår att saker och ting förändras vid fullmåne, och även här finns det tusentals variationer på exakt vad som faktiskt händer just vid fullmåne. Trots att det även här inte finns några studier som tyder på att fullmåne skulle påverka oss på något sätt alls, och även detta har naturligtvis testats rigoröst.

Men vi återkommer till samma gamla visa som alltid när man pratar om dessa livslögner, dem som vill tro kommer göra det vad bevis och fakta än säger. För i vissa kretsar är det en dygd att vara korkad, och så kommer det alltid att vara.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s