Är det gud som viskar?

Onsdagen den 13 februari var det datum när ca 17 danska dagstidningar publicerade Kurt Westergaards karikatyr av den islamska profeten Mohammed. Kurt är sedan tidigare mordhotad på grund av att han ritat denna karikatyr, och jag har även skrivit om ämnet tidigare här på ISE. Frågan är då varför danskarna väljer att publicera detta igen, och varför Kurt tycks tillåta det?

Dansk press gömmer sig bakom tryckfriheten, och säger att detta är anledningen till att man publicerar detta. Det går naturligtvis jättebra att gömma sig bakom tryckfriheten, men frihet innebär också ansvar. Samt att frihet i sig innebär valfrihet. Bara för att jag är fri att gå runt på jobbet i en blöja fylld med sirap måste jag således inte göra detta. Vid närmare eftertanke kanske det inte är så jättetillåtet, men du fattar poängen.

Man måste alltså inte publicera dessa bilder för att man får göra det. Frågan man måste ställa sig är om man borde. Och ca 17 tidningar tyckte således att ja, det borde man. Det alla gör när de gör en sådan bedömning är vad kostnaden av en sådan publicering är. Visst, vi kan alla sitta och tycka att militanta islamister helt enkelt behöver få sig ett rejält ligg och lugna ner sig några kg, men verkligheten ser inte riktigt ut på det sättet. Rätten att uttrycka sig via tryckfrihet expanderas inte och försvaras inte genom att man nyttjar den till allt hela tiden, den finns kvar där ändå, tro mig. Och den inskränks inte om en publicist väljer att inte kränka en religion.

Men är det värt de liv det kostar när en människa trampas ihjäl under ett av de många våldsamma upplopp som karikatyren orsakar? Eller går gränsen vid att Kurt Westergaard stryker med i en bilbomb? Det kanske är värt mer än så, kanske tillochmed några barn som leker för nära Kurts bil? Personligen tycker jag att priset för att försvara något som inte specifikt är under attack är betydligt mycket lägre än så.

Vidare kan man titta på dessa islamistiska extremister. Ledare inom islamen har vid ett flertal tillfällen förklarat att koranen minsann inte alls innehåller några uppmaningar om våld, och medans detta säkerligen kan vara korrekt så har åtminstone några personer fått för sig att om man avbildar profeten Mohammed så ska man dödas. Tisdagen innan publiceringen av karikatyren greps tre islamister i Danmark, och dessa tre hade långt fortgångna planer på att mörda Kurt Westergaard.

Galenskap säger många, man förfäras över att mörda någon över något så trivialt som en teckning, men glömmer lätt att den bibel som många i vår egna kultur värderar så högt som ett moralens rättesnöre även den uppmanar till mord vid ett flertal tillfällen. Det jag själv då måste ställa mig frågande till är huruvida den lilla röst som konstant viskar budskap om död och förstörelse till dessa individer verkligen tillhör gud? Det känns inte vidare logiskt, eller rimligt, men det är priset man är beredd att betala.

Så båda sidor är beredda att betala priset. Man tror att man siktar mot helt olika mål, och det kanske man gör, men priset man betalar är rim och reson. Och du, om någon röst börjar viska uppmaningar om mord i ditt öra, lyssna inte.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s