Den logiska skillnaden mellan människor och djur

Du har garanterat hört någon klargöra skillnaden mellan människor och djur vid något tillfälle. Självklart vet jag och alla andra att människor ÄR djur, men det är väl lite av en semantisk fråga, så den kan vi lämna därhän. Det jag tänkte fokusera mer på nu är en en av de mindre uppenbara skillnaderna.

Vissa skillnader är riktigt uppenbara, som att vi kan använda verktyg och har tummar, men en av de mest markanta skillnaderna tycker jag är träningen i logik. Under hela vår uppväxt så tränas vi till att tänka logiskt, och detta sker helt per automatik. Vi har det också med oss genetiskt på många plan, rörande exempelvis feghet. På savannen sådär 50 000 år sedan så var det dem som sprang när lejonen kom som överlevde, och trots att samma regler oftast inte appliceras idag så är det genetiskt sett fegisarna som överlevde. Och om man tänker efter så är ju att springa den logiska reaktionen, så alltså har vi logik i generna.

Jag har tidigare pratat om hur det fungerar när vi väljer, och vilka faktorer som påverkar våra val. Vad den skarpa kommer att märka är att detta är ungefär samma resonemang, fast ur ett annat perspektiv. Och ni andra kommer märka det eftersom jag nämnde det alldeles nyss.

Våra val och reaktioner baseras på logik, i grunden. Den handling eller det uttryck som ter sig mest logiskt för oss i en bestämd situation är det vi per automatik väljer. Hur denna logik fungerar är vad som tränas upp under våra liv, vi lär oss inte handlingarna som sådana, utan reagerar snarare instinktivt och spontant på vad som händer runt oss.

Inget makabert än så länge, eftersom djuren fungerar på exakt samma sätt. De tränas till att reagera på specifika sätt under bestämda förhållanden, och sedan får de som en databas av reaktioner som sedan används när andra situationer uppstår. På detta sätt är vi i grund och botten inte alls olika från djuren, eftersom vi trots det faktum att vi är mer sofistikerade (enligt oss själva) så fungerar vi på exakt samma sätt. Vad våra hjärnor dock tillåter oss att göra, som inte övriga djur förmår, är att bryta denna logik och reagera annorlunda, något jag tycker är högintressant.

Människor sörjer sina anhöriga och saknar dem, precis som andra djur gör. Det är fullkomligt logiskt att reagera på det sättet. Människor har dock företeelser som religion, där man ser logik i att världen är skapad, vilket i sig inte är logiskt. Det samma kan med lätthet sägas om sådan smörja som astrologi, homeopati, häxkonst, magi och liknande. Saker som rakt av strider mot all logik, men som ändå kan te sig som rimligt för en människa, och i många fall kan övertyga oss om dess riktighet. Nyckeln till denna riktighet är falsk logik, alltså lögner som maskeras som logiska.

Falsk logik fungerar alltså inte för djur, men för oss. Låt mig ta ett exempel. Tänk dig att du har tre dörrar att välja på, och bakom en dörr står ett pris. Du väljer dörr nummer ett, varpå jag öppnar dörr nummer tre, för att visa att den dörren var fel. Nu är bara dörr nummer ett och två kvar. Fundera lite om du behöver, rita upp det om det är krångligt. Nu låter jag dig välja om du vill behålla dörr nummer ett, eller byta till dörr nummer två. I princip alla väljer att behålla dörren, eftersom falsk logik säger att när man har två alternativ är det 50/50, men i detta fall är det dubbelt så stor chans att priset ligger bakom dörr nummer två, som dörr nummer ett. Låter det ologiskt? Sist i kolumnen förklarar jag mer i detalj hur detta kan komma sig, för den som är intresserad.

Kort sagt så är det alltså så att vi kan reagera och agera tvärt emot logik, vilket alltså djuren inte kan. Det är detta som är viktigt för oss att känna till i väldigt många situationer.

Anledningen till detta är att logik är helt enkelt något som vi har i oss. Vi behöver i regel inte hårdträna för att tänka logiskt, utan vi behöver istället lära oss att lyssna på logiken. Vi kan välja att ignorera den. Religiösa människor talar ofta om det där tvivlet som ibland kommer, att ”självklart tvivlar man”, men hur ofta hade Pythagoras samma huvudbry över sin berömda sats, och hur många tvivelfyllda sömnlösa nätter hade Einstein efter att han var färdig med relativitetsteorin? Logiken skriker inom oss hela tiden, vi vet vad som är bra och vad som är farligt, vad som fungerar och inte samt viktigast av allt, vad som är sant och vad som är påhitt.

Det dummaste man kan göra i livet är att slå dövörat till, för i princip alla av oss har denna kapacitet. Visdom kommer inte av att läsa böcker eller lära sig årtal, det kommer av insikt och inte skärpa. Om alla lärde sig det skulle mänskligheten kollektivt arbeta framåt, mot enorm storhet, istället för att majoriteten ska stå, med fötterna bestämt i marken, och streta emot.


Problemets förklaring följer här:

Först har man tre val, och väljer ett av dem. Då har man två dörrar kvar. Att man tar bort en av dessa dörrar beror endast på att det bara finns tre dörrar, hade det funnits hundra dörrar hade man tagit bort 98, och lämnat en. Så vad man gör rent effektivt är att man sorterar ut alla utom en dörr, vilket i sin tur gör att frågan blir: ”Har du valt rätt dörr från början, eller är det en annan dörr som är rätt?”.

Oddsen för att du valt rätt från början är 1/3. Hade det varit hundra dörrar hade oddsen varit 1/100. Alltså är oddsen 2/3, eller som i det andra fallet, 99/100, att du valt fel. Detta förändras inte av att vi öppnar alla resterande dörrar förutom en, eftersom vi vet att priset endast finns bakom en av dörrarna. Oddsen för att du valde rätt från början ökar alltså inte för att vi visar en dörr eller flera.

Samma princip används i programmet ”Deal or no Deal” på TV, men lite mer tillkrånglat. Denna falska logik är populär i gameshows, eftersom deltagarna i princip alltid köper den falska logiken, och ger sig själva betydligt mycket sämre odds.

Så nu vet du det, och vinner du pengar tack vare detta förväntar jag mig en andel.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s