Jag ger Jan Björklund IG

Utbildningsminister Jan Björklund har lämnat in en så kallad remisspromemoria. Det är ett förslag till regeringen, som de då ska besluta om. Vad det handlar om i korta drag är att det förbud som finns idag mot att ge barn under sjunde klass betygsliknande omdömen försvinner, och att barn ska få dessa omdömen redan från första klass.

Jan hade denna motivering till varför detta var så viktigt: ”Sverige måste lämna flumskolan bakom sig genom ett ökat fokus på kunskapsresultat”. Som ett resultat av flum-skolan så måste jag säga att jag inte håller med. Faktiskt till den grad att jag, nästan lite festligt omoget, börjar med att kalla Jan för en röv, och sedan fortsätta med att förklara min position.

Barn som är sju år gamla vill till skolan för att lära sig saker. Det finns inte direkt några slynglar och omotiverade störningsmoment i skolan vid den ringa åldern, om så vore fallet så skulle en ganska stor procent av vår befolkning varken kunna läsa eller ens tolka en vanlig klocka. Men så är inte fallet, alltså fungerar lågstadiet. Anledningen är som sagt att barn i den åldern vill till skolan, de vill lära sig saker och tycker det är roligt, eftersom de på något plan begriper att utan skolan så blir de helt enkelt inte gångbara i samhället.

Vad som händer när betyg sätts in är dock att skolan får en helt annan position för barnen. Helt plötsligt handlar det inte om att lära sig, utan hur mycket man lär sig på hur lång tid. Prestationen kommer in i bilden, och vad händer med barn som inte klarar av att mäta sig med de prestationsmått som finns? Det vet alla som någon gång varit på en modern gymnasieskola, de slussas till Arbetsförmedlingen via skolans rökruta och tar examen på en McSchool.

Kort sagt är det så att barn behöver få vara barn, det är inget flummigt med att gilla att gå till skolan, även om Jan Björklund tycker det. Det är inget flummigt med att lära sig för att det är roligt, och det är absolut inte flummigt att få vara stolt över det man presterar utan att jämföras med alla runt en. Det finns en (minst) anledning till att både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är emot detta, men Jan tror att han vet bättre, han känner tydligen barnen bättre.

Eller så har han en korkad ideologi, som ska påtvingas barnen och lärarna till precis vilket pris som helst, kosta vad det kosta vill. Döm själv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s