Jag ber om ursäkt för Irak-kriget

Varje nyår är det dags för påven att sprida sin visdom till mänskligheten. Detta är något av en tradition, och i år var påven Benediktus XVI lite extra kontroversiell. Han anklagade nämligen mig för att vara roten till alla krig. Låter det märkligt? Tycker jag också.

Först och främst ska jag sopa framför egen dörr, och erkänna att kolumnens rubrik faktiskt var lögn, självklart tänker jag inte be om ursäkt. Men vad var det då påven sade? Jo, att det finns en direkt relation mellan konstellationen mamma/pappa och världsfred. Denna konstellation är ”outbytbar”, och går alltså inte att förhandla om.

Genast tolkar de flesta detta som att påven attakerar alla homosexuella, men ärligt talat är det extremt många, förmodligen de flesta i världen, som inte alls passar in på denna bild. Jag är singel, och alltså passar jag inte in på påvens bild av det som främjar värdsfred. Precis som alla ensamstående föräldrar och alla som inte är just i ett ”man/kvinna”-förhållande för tillfället.

Exakt hur denna koppling skulle fungera förklarar inte påven, och eftersom det inte är någon debattpanel han sitter på och sprider sin smörja så är det heller ingen som kan ifrågasätta.

Frågan är väl om speciellt många egentligen bryr sig om vad påven har att säga. Det är personliga åsikter som allt annat, och dessa har som bekant inte alltid ett logiskt resonemang bakom sig. Jag tycker också att han kunde vara lite mer kreativ än att tjata om äktenskap och dessa konstellationer, det hade ju onekligen varit roligare om han sagt nåt i stil med att barn som misshandlas av sina föräldrar orsakar cancer hos kattungar eller att folk som går i träskor är helt ansvariga för alla globala klimatförändringar.

Då hade åtminstone anhängarna behövt tänka till lite, istället för att vifta men den numera ack så standardiserade hatpropagandan som kyrkan står för. Särskilt i lägen som ovanstående, när dessa ”heliga traditioner” inte är värst gamla alls. Giftemålet som institution handlade för inte allt för längesedan om ägandeskap, som bekant, och fick exempelvis inte ingås mellan svarta och vita, för att ta ett exempel.

Nej, tradition är långt ifrån alltid något positivt. Jag föredrar rim och reson, och då är varken påven eller kyrkan en källa för upplysning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s