Något så korkat som att vara lika inför lagen

För bara några dagar sedan rapporterade Aftonbladet om att programledaren Nour El-Refai, från humorprogrammet ”Raj raj” i TV400, dömts för att hon blottat sig för en vilt främmande man. Detta gjorde hon i Humlegården i Stockholm, och detta område är tydligen känt för att frekvent besökas av manliga blottare, och däri låg det paradoxala med att en snygg tjej går ut och blottar sig för främlingar.

Nour ångrar sig inte minsta lilla, utan när reportern frågar om hon ångrar det inträffade så svarar hon såhär: ”Nej, för jag har inte handlat fel på något sätt. Och jag har ju bett om ursäkt. Däremot kan jag tycka att det är sorgligt att en människa känner sig kränkt”. Vidare ursäktar hon sitt beteende med följande: ”Det var inget sexuellt över det. Det är därför det är så befängt”.

Om jag ska tolka Nour rätt här så är det alltså så enkelt att om jag exempelvis svettas kraftigt och känner för att vädra mitt kön i säg en lekpark så är det helt OK, enligt henne, eftersom det endast är på grund av min egna bekvämlighet jag utför handlingen, och inte har några sexuella motiv bakom den. Det lite sorgliga som jag ser det är att det säkerligen finns väldigt många som köper hennes argument. Hur många av dem som köper argumentet skulle köpa det om det var en man som stod åtalad?

Anledningen till att det är olagligt att exponera sina könsorgan på offentlig plats är inte att man ska skydda den som exponerar sig, utan den som detta exponeras för. Den personen skiter nog ganska hårt i exakt vilka mekanismer som för blottaren som sådan motiverar uppvisandet av könsorgan, det är ju inte direkt så att man bifogar en förklarande lapp.

Med all rätt dömdes alltså Nour, eftersom ett brott är ett brott, och det är lika allvarligt oavsett könet på förövaren. Straffet blev böter på 10 800:-, vilket Meter Television (Nours arbetsgivare) bestämt sig för att överklaga. Mitt tips hade snarare varit att betalat dessa böter och sedan hållit god min, istället för att dra ut på farsen ytterligare.

Det positiva i historien är dock domen som sådan, och att rätten inte gjorde något rättsligt undantag beroende på kön. En seger för alla som är för äkta jämställdhet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s