Dumhet och okunskap är inte samma sak

Jag vill börja med att rikta din uppmärksamhet till en artikel som väldigt nyligen publicerades i Aftonbladet. Du finner denna artikel här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1429633.ab

Vad man förfäras över är att den före detta Idol-deltagaren Kellie Pickler inte vet vilket land Budapest är huvudstaden i. Det heter att hon ”slog nytt rekord i pinsam okunnighet” och att hon ”är inte smartare än en femteklassare”. Det första man bör fråga sig då är naturligtvis huruvida detta är något alla femteklassare vet, speciellt i USA, men det lär vi aldrig få veta. Men vi kan ju gissa, och jag gissar att nej, det vet de inte.

Vad som ofta sker när folk pratar om USA är att man förutsätter att de är så förbaskat korkade, eftersom de kan så pinsamt lite om övriga världen. Speciellt när det gäller geografi så tycker vi att vi i övriga väst-världen kan briljera fritt, eftersom vi har sådan stenkoll på dessa saker. Men det vi inte ska glömma är ett USA i sig är ett enormt stort land, fullt jämförbart med exempelvis Europa, rent principiellt sett.

Så, om vi nu låtsas att exempelvis vi svenskar har så bra koll på geografi som vi tycks kräva av amerikanarna, så bör vi ju med enkelhet kunna svara på liknande frågor om USA. Eller hur? Så då antar jag att medel-Svensson vet vilken av delstaterna Utah och Iowa som är den nordligaste, eller vad huvudstaden i Wyoming heter? Är det vidare troligt? Nej, inte direkt.

Om vi tittar på världens geografi i övrigt då, vilka länder angränsar Thailand till? Och vilket land ligger lägst åt söder av Syd-Korea och Japan? Per definition är du ju lika ”dum” som en amerikanare om du inte vet detta, och jag kan det inte heller utan att kolla upp det, men ändå känns det för min egen del inte riktigt som att jag passar in på den stereotypen.

”Lokal” geografi har vi bättre koll på, som att vi vet var Frankrike ligger osv, men det är precis samma koll som amerikanarna har. Känns det inte lite vansinnigt då att blanda ihop begreppen så gravt att man förutsätter att människor är korkade för att de inte vet vissa saker?

Aftonbladet har knappast varit en ledstjärna när det gäller rim och reson tidigare heller, och jag tror inte att dem som skriver åt Aftonbladet förstår bättre än såhär, ärligt talat. Det är tryggt med fördomar, speciellt när man kan hitta på att de bekräftats, för när man själv sätter normerna och reglerna för en bekräftelse så är det inte värst svårt att finna en heller. Men när grundpremisserna är helt åt skogen, som i ovanstående fall, så krävs det lite mer reflektion från skribentens sida.

Men åter igen, det är ju Aftonbladet vi pratar om.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s