Borde inte du vara dödad nu?

Jag debatterar en hel del på nätet, och när man gör det så anser åtminstone jag att det hör till god sed att läsa åtminstone något om ämnet man ger sig in på. I regel kan jag bilda mig en aning om vad jag kommer tycka om en sak baserat på väldigt lite information, men jag låter mig absolut bildas av ny information, och kan därmed ändra åsikt. Vissa ser detta som något förkastligt, speciellt amerikanska politiker, men jag tycker snarare att möjligheten till förändring, och i regel förbättring, är en mänsklig egenskap som bör uppskattas.

Frågan rörande giftemål mellan homosexuella har nyligen lyfts upp i media, vilket var på tiden. Jag var lite för min tid, då jag skrev om detta för ett tag sedan, men å andra sidan vore det dåraktigt av mig att förutsätta att det publika forumet skulle kunna hålla samma takt som jag själv, om du tillåter lite självironi.

När jag läste ännu mer om detta än jag gjort tidigare så snubblade jag över en uppsjö av källor som refererade bibeln på ytterst oroväckande sätt. Jag har själv inte läst bibeln, och planerar inte att göra det heller, men jag tycker ändå att lösryckta citat kan vara nog så intressanta, speciellt om man ämnar förstå verket utan att faktiskt läsa det själv. Och den förståelsen är inte alla gånger trevlig.

Bibeln, och kristna över lag, fruktar det mänskliga tillståndet. Vad detta innebär är att allt som är mänskligt är fel och syndigt, och eftersom vi alla är människor ska vi underkasta oss religion, för att sedan bekämpa våra syndiga lustar. Det är bara att titta på de sju dödssynderna, de flesta har nog begått alla dessa synder vid minst ett tillfälle i sina liv.

Dock finns det andra saker som bibeln anser att alla människor bör dödas för. Här kommer en kort, sammanfattad lista:

* Om din oxe dödar en människa ska oxen stenas, och även du.
* Om man tillber en kossa ska man dödas.
* Har man sex med en kvinna som har mens ska man dödas.
* Utomstående som besöker platsen där man ber ska dödas.
* Utomstående som inkräktar där man slagit läger ska dödas.
* Om praxis i en stad är att tillbe andra gudar än ”gud” ska alla i staden dödas.
* Om du ljuger ska du dödas.
* En mördare ska dödas, och mördaren kan inte köpa sig fri på något sätt.
* Om du är otrogen ska du och den du är otrogen med dödas, oavsett om den du är otrogen med inte är otrogen i sig.
* Om du begår incest ska du och ditt offer dödas, då båda är ”smutsiga”.
* Om du blir våldtagen och inte ropar på hjälp ska du dödas.
* Om du har sex med ett djur ska både du och djuret dödas.
* Kidnappar du någon ska du dödas.
* Om en prästs dotter prostituerar sig ska hon brännas på bål.
* Sysslar du med häxkonst ska du dödas.
* Om en man har sex med en man ska båda dödas.
* Erbjuder du ett mänskligt offer ska du dödas.
* Om du slår en av dina föräldrar ska du dödas.
* Om du svär åt en av dina föräldrar ska du dödas.
* Om du är olydig mot dina föräldrar ska du dödas.
* Om du svär ska du dödas.
* Om du arbetar på en lördag ska du dödas.
* Om du inte lyder en präst eller domare ska du dödas.

Detta var den lista jag orkade plita ner. Så, enligt bibeln, ska du alltså dödas om du exempelvis varit förbannad på dina föräldrar osv. Anledningen till detta var helt enkelt att man ville rensa ut alla de ”dåliga” barnen, du vet, de där förbaskade ”fritänkarna”.

Nu tänker du säkert att det är väl inte SÅ farligt att världens största bok förespråkar att bögar ska mördas osv, men jag tycker faktiskt att det är det. Det är ganska störande, faktiskt. Och att människor, idag, när man tycker att folk över lag bör veta bättre fortfarande bekänner sig till detta är något jag bevittnar med skräckblandad tillika morbid förtjusning, nästan.

Vad som fascinerar mig ännu mer är att exempelvis just homosexuella inte helt sällan bekänner sig som kristna, trots att tron i sig önskar dem döda. Det måste vara några väldigt märkliga mekanismer som träder i verket när det beslutet fattas, onekligen, men det är en ytterst intressant process.

Själv föredrar jag dock den där mysigt ateistiska läktaren, du vet, den utan korståg, steningar, garroteringar och tortyr. Den med åtminstone lite högre tolerans, klarsynthet och insikt. Det är en fin läktare. Kanske inte lika viktoriansk, men vi har en Cola-kyl som fylls på regelbundet, och det räcker alldeles utmärkt. Du är välkommen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s