Chockterapi

Svenska staten drar varje år in miljardsummor i form av böter. Medborgarna bötfälls till höger och vänster, oavsett om det handlar om fortkörning eller inbrott.

För en tid sedan mördade en 17-årig kille ett kioskbiträde i Göteborg. Killen var ute efter pengar helt enkelt, och för detta behövde biträdet tydligen dö. 17-åringen hade dömts tidigare, så han var alltså känd av polisen. För det är få mördare och andra grova brottslingar som är helt okända för polisen, det sker i princip aldrig.

Så frågan är: Hur ska vi förändra rättssystemet så att folk inte upprepar brottsliga handlingar? Finns det kanske tillochmed en modell som skulle göra alla fängelser överflödiga? Det gör det faktiskt.

Något jag är helt säker på skulle fungera är chockterapi. Åtminstone i en annan form än den vi tar för given idag. Tänk dig ett system där den som döms till brott inte döms till vissa böter eller ett straff, utan att skalan snarare är en volt-skala, där ampere naturligtvis följer med proportionsenligt. Alla doser är på säg fem sekunder, och alla överträdelser har en gradering. Inga fängelser skulle ju då behövas, eftersom systemet helt enkelt skulle se ut som sådant att man döms, sedan zappas man, och sedan får man gå hem igen.

Tänk dig att detta system träder i kraft och används fullt ut. Tror du verkligen att småbuset som åker fast för snatteri på ICA går vidare till grövre brott efter detta? Det tror inte jag. Faktiskt är jag ganska säker på att de inte skulle göra det. För elektricitet är inte vidare trevligt att få i kroppen, och man skulle helt enkelt inte ta den risken. För min egen del kan jag säga att jag skulle sluta köra för fort samma dag som detta infördes.

Visst förlorar vi pengar genom att vi inte får in dessa böter längre, men när inga fängelser behövs sparar vi förmodligen mer än vi förlorar.

Det fina är ju också det att ingen döms till något specifikt, eftersom man endast avgör om personen är skyldig eller ej, och sedan är det skalan som avgör stöten, så att säga. Har man yxmördat tre personer så kommer förmodligen inte kroppen klara av den smäll som utdelas, men då är det ju så. Och vet man med sig att man har svagt hjärta får man helt enkelt låta bli att begå brott, ganska enkelt.

Även jag är medveten om att detta problem skulle vara komplicerat att införa rent praktiskt. Trots det är jag helt säker på systemets funktionalitet, men som sagt, det blir svårt skulle jag tro. Dock ser jag inte att vi har så mycket att välja på, när 17-åriga göteborgare tycker att någon annans liv är värt några hundralappar så är det något som är fel, och något måste göras. Och inget är högre än självaktningen, så spela på den istället för att försöka få folk att respektera varandra. När allas välbefinnande knyts till alla andras välbefinnande på ett tydligt sätt så lovar jag att intresset kommer stiga, att folk per automatik bryr sig mer.

Men vi får nog inte se en sådan förändring inom min livstid, om någonsin. Såvida jag inte blir diktator då.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s