Vad vet läkarvetenskapen, egentligen?

Eftersom min projektorlampa nu är trasig så har jag lite tid över på dagarna. Ganska mycket tid, faktiskt. Detta gör att jag vid flera tillfällen funnit mig framför TV:n, insupandes allsköns välproducerade serier. En av dessa heter ”So you think you can dance?”.

Jag har aldrig sett programmet tidigare, men jag har sett roliga klipp från det. Diverse sidor på nätet uppfyller ju önskemålen för oss som gärna sorterar bort all alldaglig smörja och fokuserar mer på den hoppfulla tonåringen som under en frivolt mitt under ”What a feeling” landar på ansiktet, istället för fötterna.

Hur som haver så var en tjej med i programmet som hade varit inblandad i en stor olycka för några år sedan. Av en händelse har ovan nämnda siter även lagt ut filmer från den olyckan, så jag nickade igenkännande när de även visade detta i programmet. En massa folk dog, men hon överlevde. Annars hade programmet ökat flera tusen procent i intressegrad, iallafall för min del. Men hon överlevde som sagt, med ganska ordentliga skador på kroppen. Hon hade behövt operera höfterna flera gånger, och läkarna informerade henne om att nu var det dags att lägga dansen på hyllan och fokusera mer på att hålla ihop det ömtåliga pussel som hennes kropp förvandlats till.

Då kanske du undrar varför hon ens visar sig i ett program som heter ”So you think you can dance?”, men anledningen till detta är helt enkelt den att nu skulle hon bevisa för läkarna att hon visst kunde dansa. Tydligen kan hon självdiagnostisera så väl att hon känner sig säker med den bedömningen. Hon river iaf av ett bra nummer inför domarna, och en domare säger: ”So, the doctors told you that you couldn’t dance anymore?”. Varpå hon svarar ja, och då säger domaren: ”Well, what do they know!”. Precis som att där fick de allt, sug på den jävla läkare, hon kan visst dansa. I flera sekunder.

Det jag satt och väntade på var när hon hoppar och höften går ur led i luften, varpå hon kraschar handlöst i parketten och slår ut alla framtänder. Men icke, hon höll hela numret, och jag berövades min underhållning. Och dessa sekunder av hoppande och skuttande var tydligen bevis nog både för henne och domarna att läkarna hade ju faktiskt fel.

Detta tycker jag är skrämmande. Eller ja, Madonna utan smink är skrämmande, men detta är åtminstone oroväckande. Betänk nu att de läkare hon så aktivt avfärdar och mer eller mindre idiotförklarar är de läkare som faktiskt pusslade ihop hennes sargade kropp. Det är samma personer som gjorde att hon fick ett helt ansikte igen, samma läkare som gjort att hon ens lever idag. Men hon vet bättre vad kroppen tål och inte? Är hon helt jävla dum i huvudet? Eller är detta något större?

Faktum är ju det då att många reagerar såhär. Man hör ofta i debatter talas om att ”X hände med en jag kände, och iiiingen läkare kunde förklara det, vad säger du nu då?!”. Alla är väldigt pigga på att gå till läkare när de skadar sig, men efteråt är det precis som att vi vet bättre, eftersom vi på något larvigt sätt kan känna efter och därmed veta exakt var våra begränsningar finns.

Det finns gott om exempel där exempelvis religiösa ledare påstått sig hela människor med cancer osv, bara för att de sjuka sedan ska trilla av pinn bara några dagar senare. Att tro på saker och ting kan få oss att känna oss bättre och att göra saker vi inte trodde vara möjliga, och som kroppen kanske egentligen inte klarar av fullt ut, men det betyder inte att dessa saker är bra för kroppen.

Så även om du tror på gud så gör inte dina tumörer det. Även om du tror dig veta bättre än läkarna som under flera år pusslat ihop dig så köper inte ditt bäcken det argumentet, tro mig. Läkare säger inte saker till dig för att vara elaka, utan för att de kan ämnet bättre än dig.

Väljer du att ignorera det är det upp till dig, men då ska du se att du sorteras ut fortare än kvickt, det brukar sluta så för dumma människor.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s