Principer som dödar

Den nederländska kanalen BNN, som givit oss hits som Big Brother och Extreme Makeover, har nu skapat ytterligare en dokusåpa. Den heter ”De Groete Donorshow”, och om min nederländska inte sviker mig så betyder det nåt i stil med att det är en stor donationsshow. Donation av organ, då.

Konceptet är riktigt simpelt, tre personer som behöver en njure ska övertyga en dödssjuk tjej om att de förtjänar hennes njure mest. Sedan får hon välja vem som ska få den. Lisa, som hon med fungerande njure heter, har en dödlig tumör, och kommer inte leva värst länge till, så nu ska alltså någon ”värdig” få denna njure.

Rösterna höjs naturligtvis direkt, vilket inte är värst chockerande. Detta är extremt osmakligt, och man ska inte göra sådan TV. Tittarna ska som vanligt inte få bestämma själva, utan det handlar om att man ska censurera media, kort sagt. Det sägs nedlåtande om programmet att Lisa ska sitta som en sorts gud och säga vem som ska leva och inte, osv.

Men jag ser inte detta som vidare problematiskt. För det är inte Lisa som bestämt att dessa tre behöver hennes njure, det beror på helt andra faktorer. Utan henne skulle alla tre dö, istället för bara två av dem. Vad är att föredra, ärligt talat? Jag skulle hellre försöka få en ny njure i TV än att inte få någon alls.

Dokusåpan ämnar enligt skaparna att belysa det enorma problem som finns med organdonation idag. Folk dör på löpande band, men trots detta kan inte deras organ rädda andra, då de oftast av princip inte vill att det ska fifflas med organen när de är döda. Precis som att de behöver dem längre. Och det är så fantastiskt trist att när våra egna handlingar direkt kan rädda någon annans liv så är det helt plötsligt ett så fantastiskt svårt beslut. Larv är vad det är, och allt grundar sig med största sannolikhet i den image som religionerna värden över tutat i oss rörande våra egna kroppar, och så säger folk att religion inte skadar.

Men visst, det är ett obekvämt ämne, den egna döden. Men tycker du själv att det ska hindra dig från att utan ens behöva bry dig alls rädda någon annan? Visst skulle det kännas prima att dö själv av den ytterst löjeväckande anledningen, det skulle väl inte kännas som en vidare värdig död?

Här finns en länk till Organdonationsregistret, och här kan DU anmäla dig direkt:

https://app.socialstyrelsen.se/donation/anmaldon.aspx

Jag är naturligtvis med själv, och om man tycker att ovanstående dokusåpa är upprörande kan man helt enkelt visa att man försöker förändra det faktum att den faktiskt BEHÖVS.

För det är vad alla patetiska gnällkärringar borde uppröras över istället, inte det faktum att en person faktiskt kommer räddas.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s