Kristen moral – Vad säger siffrorna?

Jag har tittat på diverse debatter nu i veckan, och de flesta involverar geniet Richard Dawkins, och en skock troende puckon. Ett väldigt vanligt ”argument” för att vara kristen är att utan kristendom och bibeln så har vi inga moraliska riktlinjer, inget som talar om för oss vad som är rätt och fel. Det saknas förmyndarfasoner, alltså.

Vad Dawkins då helt korrekt frågar är då om personen i fråga verkligen undviker att våldta och mörda endast för att bibeln (under många
omständigheter) förbjuder detta, men så är det naturligtvis inte. Det är bara att titta på vilka djur som helst, det finns alltid en viss moral inblandad, det sitter i våra huvuden. Vi dödar inte om vi inte tycker att vi behöver det, osv. Det är inte kristendomen som lärt oss detta, den har bara stulit den från oss och försöker nu ta patent på den.

Men moralen, ja. Här är USA ett mycket bra exempel, eftersom tro, och framför allt kristendom, är väldigt utbrett där. Siffrorna? År 2000 var ca 77% av amerikanska befolkningen kristen. Det finns annan tro också, men räknar vi ateister och andra icke-troende så svarar de för 14% av den amerikanska befolkningen. Detta faktum till trots så sitter det inte någon ateist i amerikanska kongressen, märkligt nog, men det är en annan fråga.
Kom dock ihåg dessa siffror, för de är viktiga, för moralen.

Vad är då moral, och hur beter man sig omoraliskt? Det är naturligtvis svårt att spjälka ner det på detaljnivå, eller så orkar jag inte göra det, men att titta på fängelser fungerar ju. Dem som sitter i fängelse kan vi nog alla hålla med om inte är vidare moraliska, så frågan är då: Hur stor procent av alla fångar i amerikanska fängelser är ateister? Vill du gissa? Svaret är:
0,21%.

En mäkta intressant syn på moral och vad som är rätt och fel. Liknande tendenser visade evangelistpastorn Ted Haggard i november förra året. Han var ledare för National Association of Evangelicals i USA, som är en enorm organisation. Han var också ”spirituell rådgivare” till George W Bush. Allt detta rämnade dock när det kom fram att han tagit amfetamin på regelbunden basis tillsammans med en prostituerad man, under två års tid. Kyrkan förklarade dock detta med att han varit i djävulens grepp, för bög kan ju inte Haggard vara. Nyligen utannonserades dock att Haggard, genom regelbunden bön, botats, vilket naturligtvis är helt fantastiskt! Köper man den förklaringen är man dock en aning korkad. Moralen flödar.

Vet du vem Dr Dino är så har du säkert sett honom hålla föredrag eller deltaga i TV-program. Dr Dino är ingen riktig doktor, men kallar sig Dr ändå, och hans riktiga namn är Kent Hovind. Han är en militant förespråkare av Intelligent Design (kreationism), som alltså påstår att jorden bildats på 6000 år, att evolutionen är helt fel osv. En så religiös man borde ju rimligtvis vara högst moralisk, men även han hamnade i kläm i november förra året. Det var nämligen då han och hans fru dömdes till tio år i fängelse, vardera, på grund av omfattande skattebrott. Många miljoner dollar hade förskingrats. Hovind är moralens stöttepelare, åtminstone den kristna, som det verkar.

I detta sammanhang kan det också vara värt att nämna att de kristna i exempelvis då USA säger sig borga för kärnfamiljen, och allt vad det nu må innebära. Vad säger siffrorna om det? Jo, faktum är att tittar man på skilsmässor så är det så att 30% av alla kristna par skiljer sig. Siffran för ateister? 21%.

Den enda slutsatsen jag kan dra av detta är att kristendomen, och förmodligen även all annan tro, mer eller mindre, snarare gör människor mindre moraliska och trovärdiga. Jag tror att det beror på att dessa företeelser alldeles för aktivt paraderar det som strider mot vår mänskliga natur som en dygd. Avhållsamhet (från sex), och liknande saker, är sådant som prisas och belönas, men det ligger inte i vår natur att inte vilja ha sex, helt enkelt. Då blir reaktionen den omvända, som lite av en ungdomsrevolt, och vi överkompenserar åt andra hållet istället.

Detta syns extremt tydligt i amerikanska skolor, där ungdomar får skriva på ”avhållsamhetsavtal”, där de intygar att de inte ska ha sex innan de fyller 18, vilket gjort att oralsex ökat lavinartat på dessa skolor, OCH analsex likaså. Undra om det var detta de hade tänkt sig? På grund av detta har också skolorna skurit ner på sexualundervisningen, så kunskapsnivån rörande preventivmedel är värdelös, vilket ger väldigt många tonårsmammor.

Sammanfattningsvis kan man bara kallt konstatera att religion behövs inte för att vi ska vara moraliska och goda individer, faktum är att vad den än må predika så har den rakt motsatt effekt. Är det inte dags att kasta ut smörjan snart, och intressera sig för fakta, och vad som är rätt och riktigt?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s