Macho-BS och andra lögner

Det är av många ett ganska välkänt faktum att vikingarna hade hjälmar. Åtminstone när de slogs. Ganska många tror också att dessa hjälmar var beklädda med horn, men om sanningen ska fram, vilket jag i regel tycker är målet, så var inte riktigt så fallet. Dock avbildas vikingahjälmar alltid med horn, och gissningsvis beror detta helt enkelt på att det ser mer macho ut på det sättet. Trots att det är en visuell lögn.

Men det är väl lite det som är grejen med macho, det är ju inte tufft och manligt om ingen ser det. Jag kan exempelvis inte föreställa mig att någon vuxen man går i träskor för att det är skönt. Det är nog mest för att förankra den där otroligt hippa raggar-looken, om något. För den looken är ju inte mycket att hänga i julgranen i sig, det tycker nog inte ens raggarna, då de har ögon, men den säger ju ack så mycket om personen som nedvärderar sig till den grad att den kan gå och klampa runt i träskor på Konsum.

Det besvärliga i sammanhanget är ju dock inte att komma fram till vad folk egentligen tycker och tänker, faktum är att det blir ganska avlägset. Eftersom det egentligen inte spelar någon direkt roll, vad som istället kanske spelar lite mer roll är vad som drar igång denna våg av intern osäkerhet, det som gör att vi desperat måste försöka övertyga andra om att vi är det ena eller det andra, risken är ju att de snarare blir besvikna när de upptäcker att det inte stämde.

Men det kanske är så cyniskt enkelt, att vi snarare är en summa av våra försök och intentioner än någon form av grundläggande personlighet. Då är ju allt påklistrat, och krasst sett, lögner. Skillnaden kanske är att vi tror på den själva, men då kan man ju också resonera som så att om vi själva köper våra personlighetsillusioner så kanske de genast blir sanna? Förutsatt att man vet hur ”modellen” ser ut, då. Ja, vem har sagt att personlighet är enkelt…

Men ska man hårddra det så kan man ju då med enkelhet säga att vi ljuger för varandra hela tiden, eftersom alla som bär deo osv kanske egentligen inte alls bryr sig om att duscha gott. De vill bara inte lukta som en raggare.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s