7586318296547792562742865

Siffror är rätt otroliga egentligen. Rent krasst sett är de ju abstrakta, de finns inte i naturen, utan är en mänsklig uppfinning. En metod för att förklara och göra verkligheten mer greppbar, så att säga. Och det mest fantastiska med dem måste väl vara det att de är oändliga i sin presentation, och sina användningsområden. Det finns ju som bekant en oändlig mängd tal, och mellan varje tal finns det också en oändlig mängd tal. Fascinerande, minst sagt.

När man säger att något är oändligt så brukar man använda den termen för att beskriva människans ack så tydliga begränsningar. Man säger att den mänskliga hjärnan inte kan förstå oändlighet, men så svårt är det väl inte, det är helt enkelt något som inte tar slut. Som universum, eller en opera. Att rita en bild av oändligheten, på något plan alls, är ju dock lite svårare, av självklara anledningar. Men att det skulle vara begränsande tycker jag inte.

Liknande idéer finns det gott om. Alla har väl exempelvis hört påståendet att vi bara använder 10% av hjärnan? Snillen spekulerar då i vilka fantastiska bedrifter vi skulle kunna uträtta om vi använde de andra 90 procenten. Sanningen är dock den att vi visst annvänder hela hjärnan, men inte samtidigt. Så den lilla magi man vill krama hur den grå massan finns nog inte där, är jag rädd.

Men det handlar väl om information. Att vara informerad, helt enkelt. Att hålla sig uppdaterad, och vilja lära sig saker, ifrågasätta dumheter och korkade påståenden. Som att man inte ska bada efter att man ätit, för att man kan få kramp, eller varför inte att 85% av kroppsvärmen lämnar kroppen genom huvudet? Rena påhitt, men de finns där, i etern.

Och etern är snabbare än någonsin. Dumma människor är inte fler idag än för säg 20 år sedan, det tror jag åtminstone inte alls, de är bara mer högljudda, och ny teknik har givit dem medel för att sprida sin smörja via alla tänkbara medier. Tarot-läsare som sitter på andra sidan av telefonkonversationen och påstår sig stirra in i ungefär samma oändlighet som talrymden erbjuder, fast på ett mer påhittat och lögnaktigt sätt. Människor som vill att du ska tro dem bara av den enkla anledningen att deras egen tro då blir starkare, och lögnerna inte lika tydliga.

Så nu när informationsflödet går att styra så mycket mer aggressivt än tidigare måste nog något göras snart. Jag är helt emot all form av censur, det är inte lösningen på något alls, men vad man ska göra är att utrusta människor för den värld vi lever i, och det är ju i princip definitionen av vad skolans ansvar är. Man behöver inte göra ett helt ämne runt detta, men något bör göras. Exempelvis föreläsningar. Bara någon som tydligt visar hur mycket smörja de omges av, och lära dem att sålla mer aktivt. Annars har vi snart schamaner på gatorna, som försöker bota cancer med katthuvuden, idioter med plakat som försöker tala om för dig och din familj hur fel det är med abort, och gamla kärringar i hucklen som påstår sig kunna se din stundande död i kaffesump (för en smärre donation, självklart).

Som individer blir vi mer intelligenta för varje generation, men populationen i helhet är på väg utför. Beror nog på att dumhet också är oändligt, men det är inte alls lika imponerande som siffror.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s