Tidsbegränsade attribut = moral?

Min styvfar slutade röka för ca 25 år sedan. Morfar slutade när han var 65, så han har varit rökfri i sju år nu. Ingen av dem är alltså rökare längre. Eller?

Vissa attribut som vi applicerar på andra är vi väldigt strikta med att släppa på. Kort sagt så försvinner de aldrig, då vissa attribut på något sätt är alldeles för grova för att vi ska kunna skaka av oss dem. Exemplet ovan är en sådan sak som vi egentligen inte bryr oss värst mycket om, har man slutat röka i den mån att suget försvunnit osv så kan vi enkelt acceptera att personen i fråga inte längre är en rökare, men tänk dig att vi då applicerar samma princip precis överallt.

Den tanken är värd att grubbla lite på, eftersom det instinktivt låter fel för oss alla att exempelvis kalla någon för ”före detta mördare”. Rent krasst sett borde ju en mördare snarare vara någon som aktivt mördar med jämna mellanrum, och sedan när personen slutat med detta så blir den då en före detta mördare. Men så säger man ju inte, det låter ju helt sjukt. Har man mördat någon ÄR man ju en mördare.

Tänk då på vilka attribut vi lägger samma värderingar i. Jag menar då sådana stämplar som pedofiler, våldtäktsmän och liknande. Man säger ju inte att en person var våldtäktsman tidigare, men nu har det gått över.

Det finns i grund och botten inga andra argument än våra egna reaktioner i frågan, eftersom man inte kan dra några konkreta och speciellt bra gränser mellan de saker som vi anser är så oförlåtliga att det ska brännmärkas på vederbörande och de saker vi tycker kan viftas bort med orden ”före detta”. Något man mer eller mindre kommit över, och på ett visst sätt besegrat, nästan motsatsen till det andra, kan man säga.

Som jag skrivit om tidigare så är vi väldigt bekväma med att etikettera varandra och rubricera beteende och människor, och detta är väl en del av det hela, och jag säger inte att det nödvändigtvis är fel, eller ens dåligt, men jag tycker bara det är märkligt att precis alla reagerar så instinktivt på just detta. Dock kan man ju inte heller hymla med att viss moral är inblandad in det hela, eftersom det har hela den där auran av oförlåtlighet runt sig, men det är ju å andra sidan så vi fungerar.

Så tänk på det, håll dig till mer hälsosamma aktiviteter, som är förlåtliga, och till och med kan leda till viss hjälte-status. Som rökning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s