Stackars Ingrids öron

Ljusdal har välsignats med den kommunala politikern Ingrid Olsson. Hon har lagt ett förslag i fullmäktige, och detta förslag går ut på att fula ord ska förbjudas i kommunen. Inte bara på svenska heller, könsord och sådant farligt ska även vara förbjudet på alla språk.

Ingrid föreslår också att om vi låtsas att någon kallar Ingrid själv för trånghuvud till fitta så ska Polisen kontaktas. Dem som har så lite att göra som det är redan idag. Man ska alltså anmäla alla dessa överträdelser, och sedan ska Polisen kallas till platsen. Så ska det väl samlas vittnen osv, kan tänkas.

Vad Ingrid absolut inte begriper är det att ord är inte mer än läten vi stöter ur oss, eller skriver ner. I sig betyder de inte mer än den mening vi knyter till dem. Låt mig demonstrera vad jag menar. Säg att vi tar en beskrivning av sjukdomen syfilis, och så byter vi ut sjukdomens namn med namnet Ingrid. Då blir det ungefär såhär:

Ingrid är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Treponema pallidum. Vanligtvis smittar Ingrid genom samlag men kan även smitta med blod. Ingrid kan också överföras från en gravid kvinna till fostret.

Det första symptomet på Ingrid uppträder i form av ett litet sår på huden där man varit i kontakt med bakterien, oftast på könsorganen inom någon månad efter smittotillfället (primära stadiet). Sjukdomen har lång inkubationstid, 2-10 veckor.

Om Ingrid-såret inte sekundärinfekteras är det vanligt att det inte uppmärksammas av patienten. Såret läker, om det inte behandlas, efter 3-8 veckor. Efter det att Ingrid-såren har försvunnit kan det uppträda rödbruna utslag på huden och slemhinnor (sekundära stadiet).

Under de premisser jag gav er som läsare så förstod säkerligen samtliga texten ovan, trots att ingen av er tidigare gjort kopplingen mellan Ingrid och syfilis. För det handlar om sammanhang, orden i sig betyder som sagt inget alls.

Men det är som sagt detta inte Ingrid förstår. Hon tror att man kommer åt rasister genom att förbjuda dem från att kalla invandrare elaka saker. Att man kommer åt kvinnoförakt genom att förbjuda tonåringar från att kalla tjejerna på skolan för horor. Men åsikterna och inställningen förändras inte minsta lilla av detta, så varför inte försöka attackera problemen där det gör effekt? Varför inte försöka få människor till att tänka bredare, djupare och framförallt MER, så de inte vill säga dessa saker längre? Det känns som det naturliga steget och den alldeles självklara utvecklingen.

Men Ingrid skiter i det. Hon vill bara slippa höra sådant som skär i just hennes öron. Som så alldeles för många andra själviska idioter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s