Dödar nutiden framtiden?

Varje år lägger diverse företag jorden runt miljarder på forskning. Forskning är ju vad som driver oss (mänskligheten) framåt, och det är ju det centrala i hela vårt samhälle, egentligen. Utan forskning hade vi inte kommit någonstans alls.

Vad man forskar i är dock en annan femma. Det finns enorma resurser därute, just för forskningen, men pengarna ligger dessvärre inte i att hjälpa mänskligheten framåt med all denna forskning. HIV är en sådan sak som vi kanske skulle kunna ha ett botemedel för, om det vore så att det drabbade rikare regioner än exempelvis Afrika. Forskningen går dit pengarna finns, helt enkelt.

Det känns på något sätt ganska självklart, men också väldigt trist. Anledningen till det är att det känns lite som att vi med detta gräver vår egen grav.

Problemet är nämligen ganska enkelt, på många ställen i världen finns det för många människor. Det ska inte leva så många människor där, och vad naturen gör då är att den skickar på oss virus och andra otrevligheter, så kontrollerar befolkningen. De enklaste modellerna av dessa har vi dock eliminerat väldigt effektivt med diverse botemedel, och då kan vi lugnt och stilla fortsätta föröka oss. Men jag inbillar mig inte att det kommer sluta där, det kommer bli värre, för naturen ger inte upp.

Men än så länge ligger inte fokus på något sådant direkt. Miljard efter miljard tankas istället in i labb som försöker hitta nya doping-preparat, som inte går att spåra. Vi forskar fram vattenmeloner utan kärnor, och grisar som kan ge mer kött, men tänk om vi strukturerade om det, så att forskningen världen över istället fokuserade på vad mänskligheten i helhet faktiskt behöver. Vi behöver inte springa snabbare i OS eller slippa spotta kärnor, vi behöver fortsätta leva, något som naturen och vi ska bli två om.

Tekniken och kunskapen finns där, det är jag säker på. Viljan att tänka längre än idag är det dock sämre med, men det ser jag faktiskt inte en förändring på heller. Bara ett kallt uppvaknande, där vi en dag står och behöver det där botemedlet som vi aldrig orkade forska fram.

Men vi kan ju åtminstone hoppa högt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s