Gud och grisen

När man hör troende prata om gud så är det i väldigt absoluta termer. De kan förklara i detalj vad gud vill och inte. Det tycker jag är intressant.

Det finns gott om rörelser i USA som är emot att homosexuella ska få gifta sig. Själv tycker jag att de ska få göra det, men om kyrkan inte vill att de ska få gifta sig i kyrkan så anser jag att det är kyrkans rätt att säga nej, men att gifta sig borgerligt ska de alltid ha rätt att göra. Men hur som helst, man grundar då detta i att det enligt bibeln, och därmed gud, är fel att vara homosexuell. Det förstör samhället, sägs det.

Och visst, det står i gamla testamentet att homosexuella ska dödas. Men å andra sidan är det ganska många som ska dödas enligt just gamla testamentet, alla som jobbar på söndagar är ett exempel. Gamla testamentet (och nya!) förespråkar slavhandel, grov diskriminering av kvinnor samt ganska många roliga former av tortyr. Men dessa punkter väljer inte grupperna i fråga att slå på vidare hårt, men tydligen kan man fortfarande inte acceptera homosexualitet.

Tänk dig nu att du pratar med några kristna. Några av dessa kristna är själva homosexuella, och tillochmed präster. De säger naturligtvis till dig att gud har inte minsta lilla emot homosexualitet, då homosexuella är precis lika skapade av gud som alla andra, och gud älskar alla sina barn. De andra hävdar att så är inte alls fallet, gud hatar homosexuella, och de bör dödas på grund av detta. Mums för kristendomen.

Men men, tänk dig nu, i kontrast till ovanstående, att samma grupp människor står och granskar en gris. Ni står och tittar på grisen från olika håll och kanter, så ni alla har sett i princip hela grisen. En person i skaran tar nu på sig att komma med en rad påståenden, som alla ska ta ställning till. Nämligen dessa:

1. Grisen har ett tryne.
2. Grisen har en knorr.
3. Grisen har fyra ben.

Hur många variationer av svar finns det då i detta sällskap? Lika många som det finns personer? Nej, knappast. Det finns nog faktiskt bara ett sätt att besvara alla dessa punkter på, nämligen ja på alla tre.

Skillnaden mellan bedömningen av grisen och gud är att när det gäller grisen så finns det inte utrymme för egen bedömning och värderingar. Grisen är väldigt oförlåtande på det sättet, den reflekterar inte dina egna åsikter, utan den är krasst sett en gris med fasta attribut. Gud å andra sidan är precis vad den troende vill att gud ska vara, och framförallt, vad den behöver att gud ska vara. Varken mer eller mindre.

Så det är väl bara att konstatera, att när man granskar ett riktigt objekt, något som existerar i verkligheten, så finns det i regel inte jättemycket utrymme för korkade och hatiska tolkningar. Det gör det dock när man uppfinner egna ikoner i syfte att förtrycka och förfölja människor, och det är väl det som gör grisen så mycket bättre än gud.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s