Som en helt ny människa

Nyårsfirandet år 1999 var rätt speciellt. De flesta av oss kommer ihåg det, eftersom milennieskifte är ganska speciellt, och man ville hitta på något lite extra då. Kommer du ihåg det? Har du en tydlig bild av hur det var och hur det såg ut? Det som är lite kul med det hela då var att du var inte där, vad du än gjorde.

Kroppen är en fantastisk mekanism, som ständigt är i rörelse. Vad detta betyder är att celler och molekyler ”slits” allteftersom, och behöver bytas ut. Kroppen gör detta precis hela tiden, och i olika intervaller, beroende på vilken del av kroppen det handlar om. Om 30 dagar från idag kommer du ha helt ny hud. Om sex veckor har du en helt ny lever, och om tre månader är alla molekyler i ditt skelett utbytta mot andra. Ett år från idag så kommer din kropp ha bytts ut till ungefär 98%. Så ungefär en gång per år är det ett helt nytt och färskt ”du”.

Det är helt enkelt så fantastisk kroppen är, minnen osv stannar dock kvar, eftersom hjärnan hålls vid liv hela tiden. Utbytet sker gradvis, inte på en gång, och därför kan vi behålla sådant.

Nog för att denna kunskap är väldigt viktig när man studerar sjukdomar osv, men jag kan inte riktigt påstå att det är mitt område, jag är alldeles för obildad för att gräva ner mig i sådant, men det jag finner mer intressant är den religiösa aspekten.

Eftersom min kropp rent krasst sett aldrig är min egen, utan snarare fungerar som hållplatser för molekyler världen över, så kan man ju med detta som grund ställa sig några ganska befogade existentiella frågor. Som juridiska personer är ju vårt ansvar och våra skyldigheter väldigt tydliga, men kyrkan tenderar ju att inte definiera det riktigt på det sättet.

Mycket utav det går ju att vifta bort med att det existerar en ”själ”, och att det är hos denna våra skulder och synder ligger, men hur man än vänder och vrider på det så är ju ingen människa äldre än säg 18 månader skapad av något högre väsen, eftersom den människan vid den tidpunkten inte är samma människa som föddes för 18 månader sedan. Eller det kanske är då garantin går ut? Förpackningen är ju på alla sätt och vis bruten, så varför inte.

Men oavsett så ser jag detta endast som ytterligare en spik i religionens kista, då naturens komplexitet är en av de största faktorerna som talar emot all gudomlig existens.

Och vilken gud skulle skapa något som behöver bytas ut så ofta som varje år? Ingen gud jag känner iallafall.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s